dm predstavio rezultate upitnika o menstrualnom zdravlju žena

Ženski ciklus tema je koja se u društvu često povezuje sa stigmom. Upravo je Dan menstrualne higijene, koji se u svijetu obilježava 28. svibnja, dodatni povod koji si je kompanija dm uzela da govori o temi menstrualno zdravlje.

Želimo ukazati na važnost razgovora o menstrualnom zdravlju žena. Stoga ćemo u ovogodišnjoj kampanji o ženskom zdravlju poseban fokus staviti upravo na ovu, za cijelo društvo, važnu temu, kazala je Ajla Hadžić, menadžerica marketinga u dm drogerie markt d.o.o.

Upitnik o menstrualnom zdravlju žena

Upravo zbog toga je kompanija dm u suradnji s istraživačkim institutom Spectra početkom godine ispitala više od 6.000 žena u dobi između 16 i 50 godina na temu menstrualnog zdravlja i to u zemljama: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji.

60 posto ispitanih žena iskazalo je kako menstruaciju smatra izazovnom temom – posebno, jer se o njoj ne govori dovoljno, čime se od jednog prirodnog procesa stvara tabu. Kao takav čini da se posebno djevojčice osjećaju nesigurno, što značajno utječe na njihovu percepciju o svome tijelu.

Iz kompanije dm smatraju da „samo“ dovoljna ponuda proizvoda u drogerijama i prodavaonicama nije rješenje. Razgovor i osvještavanje je ključ promjena, jer, prema rezultatima upitnika, svaka treća žena osjeća se nedovoljno neinformirano o prvoj menstruaciji – i to unatoč činjenici da žena u tijeku života provede u prosjeku 2.000 dana u menstrualnom krvarenju.

Ograničavajući faktori

Samo dva posto ispitanih žena kazalo je da tijekom menstruacije nema nikakvih tegoba. Sve ostale ispitanice svoje menstrualne dane provode u bolovima u donjem dijelu stomaka (72 posto), promjenama raspoloženja (58 posto) i umoru (53 posto). Kako bi to prevenirali, većina se koristi lijekovima protiv bolova, ali i kroz opuštanje i mir.

Iako mnogi stručnjaci preporučuju sportske aktivnosti tijekom menstruacije, svaka treća žena svjesno se ne bavi sportom u tom razdoblju mjeseca. Njih čak 35 posto izbjegava socijalne kontakte. To se posebno odnosi na mlađe generacije. Većina ispitanica se informira i savjetuje sa svojim majkama ili prijateljicama, ali sve češće i u školama, zbog čega su stručnjaci na ovu temu u obrazovnim ustanovama od ključne važnosti na putu ka destigmatizaciji.

Rezultati upitnika u Bosni i Hercegovini

Sa stanovišta žena ispitanih u Bosni i Hercegovini, žensko zdravlje kao tema ima potencijal biti prisutnija u društvu. U usporedbi sa svim drugim dm zemljama, žene u Bosni i Hercegovini najviše smatraju da ovoj temi potrebno posvetiti više pažnje (njih 66 posto).

Posebno mlade žene iskazale su kako se suočavaju s ograničenjima u obrazovanju, marginalizacijom/stidom i financijskim opterećenjima kada je tema menstrualno zdravlje u pitanju. U usporedbi s drugim zemljama, primjetno je da veliki broj žena u Bosni i Hercegovini (njih 13 posto, a time svaka osma žena) nikada nije posjetila ginekologa.

Tijekom menstruacije, žene u Bosni i Hercegovini (njih 52 posto) biraju poznate i pouzdane proizvode. Bosna i Hercegovina ima najveći postotak žena koje koriste higijenske uloške tijekom menstruacije – njih 94 posto, dok je prosjek svih ostalih zemalja 74 posto. Svi ostali proizvodi kod korisnica, poput tampona, menstrualnih čašica i dr. prema upitniku, izazivaju nelagodu.

Najvažniji aspekt prilikom odabira menstrualnih proizvoda prema 66 posto ispitanih žena u Bosni i Hercegovini je sastav proizvoda (dakle, da ne sadrži kemikalije i sintetičke aditive). Potom slijedi cijena – za 37 posto ispitanih žena.

Aktivnosti dm-a u Bosni i Hercegovini

Rezultati upitnika za kompaniju dm dodatni su motivator da nastave u svojim aktivnostima u okviru kampanje za žensko zdravlje.

Podsjetimo, kompanija dm je već početkom drugog mjeseca snizila Jessa higijenske proizvode širom regije: U Bosni i Hercegovini higijenski i dnevni ulošci, tamponi i perive gaćice brenda Jessa sniženi su za 15%.

Navedeno bilo je uvod u ovogodišnju kampanju koja za cilj ima unapređenje i očuvanje ženskog zdravlja, a koju je kompanija nedavno službeno započela eventom za predstavnice medija, influencerice i studentice medicine i psihologije u Kamernom teatru 55.

Kampanja će biti zaokružena nizom aktivnosti tijekom ljeta. Jedna od njih je i poziv za prijavu projekata ciljem unapređenja i očuvanja menstrualnog zdravlja žena pod krovom društveno odgovorne kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra. Prijave su otvorene do 5.7.2024., a prijaviti se mogu sve udruge, ustanove, jedinice lokalne i područne samouprave te neprofitne pravne osobe (udruge i fondacije) čiji projekti za cilj imaju podizanje razina znanja o menstrualnom zdravlju, promjenu percepcije menstruacije u javnosti, što podrazumijeva skidanje stigme s menstruacije i uklanjanja osjećaja stida koji se nerijetko s njome veže te doprinos smanjenju menstrualnog siromaštva.

(www.jabuka.tv)