U nedjelju Krizma za mlade Širokobriježane

U širokobriješkoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 6. svibnja 232 mladih župljana primit će sakrament Svete potvrde, odnosno Krizme.

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu započet će u 10 sati, a predvodit će ga biskup mostarsko–duvanjski msgr. Ratko Perić.

Ovo je najniži broj krizmanika otkako se krizma održava tijekom prvoga razreda srednje škole. Podsjetimo, u rujnu 2012. godine mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić donio je uredbu prema kojoj je dodjela sakramenta Svete potvrde (Krizme) s osmoga razreda osnovne škole premještena na prvi razred srednje škole.

Godine 2014. krizmano je 304 mladih, godine 2015. njih 280, godine 2016. sakrament Svete potvrde primilo je 259 mladih, a prošle godine krizmano je 235 mladih.

Sakrament Svete potvrde ili Krizme, zajedno s krštenjem i euharistijom, čini cjelinu “sakramenata kršćanske inicijacije“. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i pripadnost Crkvi.

Krizmu obično dodjeljuje biskup, dok svećenik krizmu može podijeliti osobama kojima je zdravlje ugroženo, a nisu se krizmale, bez pitanja biskupa.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Sakrament bez uporišta u evanđelju, prilika za svađu u kući, trku, kič kume i trošenje para. Parada neiskrenosti i folklora – bez da se zna i šta se slavi. I najbitnije, kontrola naroda od strane crkve – svaki misec, godinu ti zadaju “zapovidne” stvari. A Isus je po sebi milost, ne treba te uljit starac iz Mostara radi toga.

  17
  10
 • Katolik – i niste nešto ,jer da jeste kako ste napisali nema potrebe vama niti Očenaš izmolit jer vam je teret a Vjera je ljubav.
  Ko vjeruje ne traži kuma zbog darova nego zbog Sakaramenta svog djeteta .
  Krizma je radosni sakaramenat kao i svi po redu Bozijem.

  11
  4
 • svake nedije , pričesti, krizme , mise po grobljima , ovo je da izludiš , ovo vodi u propast ovoliki troškovi , ovo su najmanje mise i sakaramenti , preskupi su , narod se mora zadužit da ovo sve obavi , zašto će ove mise po grobljima , samo žderanje…

  13
  1
  • Da još više budeš dužan, da te još većim garibom tajkun pravi.. Dobro dođe ugostiteljima i takvim lopinama, koje pomodarstvo i kič, šund..

   11
 • Mise ili Blagoslov polja je tradicija
  Koju treba zaštititi i nesmi se zaboravit naše voljene .
  Ako su nekom troškovi jedna ruža i svijeća taj dan i obitelj za ručak .
  Ne treba ako se nemoze rodbinu zvat ,ako neko dođe kolač i kavu ,dosta.
  Naši umrli u grobovima nebi smjeli bit trošak i zaborav.

  4
  1
 • Ali sto moras zvati ikoga! Svak ima nekog ukopanog, svak ima neki grob di triba otic svicu zapalit,a cvice je svagdi plasticno, a vecinom groblja zarasla , tako da neko cvice ….!

 • Nek svak radi po svome,nasi umrli su zasluzili molitvi cvijece I najbitnije svijecu zapalit,rodbina I prijatelji se trebaju druzit da se ne zaborave,netreba gledat na materijalizam.

  4
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.