U Mostaru večeras predstavljanje knjige o akciji “Neretva 93”

U organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH večeras će u Mostaru biti predstavljena knjiga “Neretva – 93 i obrana Vrdi” koju je priredio Marinko Sosa – Zvijezda.

Knjiga opisuje ratne strahote iz minuloga Domovinskog rata, kad su hrvatski branitelji, osobito bojovnici Vrdi i grudske brigade stali u obranu Domovine i spasili i obranili planirani veliki prodor mudžahedinskih snaga na zapadnu Hercegovinu, Dalmaciju i dolinu Neretve sve do mora.

Kako je u razgovoru za portal Jabuka.tv istaknuo Marinko Sosa – Zvijezda ova knjiga je nastala kao svojevrsan zavjet.

Ležao sam u bolnici kada je u Hagu bila presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata. Tek dan kasnije sam saznao za presudu. I prva moja misao na sve to je bila da su osuđeni nepravedno, istaknuo je Sosa dodajući kako su oni koji su napali Vrdi i okolna mjesta pri samoj pomisli na to već izvršili zločin.

Politički i vojni vrh muslimanskih snaga na čelu s Alijom Izetbegovićem razradili su plan. Sefer Halilović kao zapovjednik operacije “Neretva 93” dobio je naredbu provesti akciju u djelo. Namjeravali su izaći u Neum sa 8.500 vojnika uz topničku potporu srpske vojske s kojima su imali dogovor, naglašava Sosa dodajući kako je sve ovo vidljivo u knjizi iz samog dokumenta koji su upravo Srbi potpisali.

Predstavljanje knjige održat će se u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, u 18 sati, a o knjizi će govoriti fra Ante Marić, Željko Raguž, Hrvoje Mandić i Marinko Sosa – Zvijezda.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.