U Mostaru sutra globalni prosvjed za klimu

Neprofitna organizacija “Extinction rebellion” organizirat će u petak, 20. rujna, na Španjolskom trgu u Mostaru globalni prosvjed za klimu.

Sudionici će imati priliku prosvjedovati, marširati ulicama grada, te realizirati tehniku prosvjedovanja zvanu “Die-in” u kojoj sudionici imitiraju mrtva tijela kako bi nagovijestili smrt planeta zemlje.

Tijekom prosvjeda, studenti i odrasli ljudi imat će priliku pobuniti se protiv vladinog zataškavanja informacija o temi promjene klime našeg planeta, a aktivisti diljem svijeta okupit će se zahtijevajući hitne mjere protiv klimatskih promjena, najavili su organizatori.

Okupljanje je planirano u 9 sati na Španjolskom trgu.

Planet Zemlja je u ekološkoj krizi i nalazimo se u razdoblju masovnog izumiranja razmjera većih nego u doba dinosaura. U ovom trenutku, temperatura Zemljine atmosfere je već 1°C viša od temperature prije industrijske revolucije i šansa da ostane ispod granice od 1.5°C odlučenog Pariškim sporazumom je vrlo mala. Predviđanja znanstvenika su da će se temperatura nastaviti povećavati do 3°C ako države na globalnoj razini ne smanje plinovi u atmosferi koji uzrokuju efekt staklenika, stoji u priopćenju.

“Extinction rebellion” je međunarodni pokret koji koristi nenasilno građansko prosvjedovanje u pokušaju da zaustavi masovno izumiranje i minimizira rizik društvenog kolapsa. Pokret je osnovan u Velikoj Britaniji 31. listopada 2018. godine i proširio se širom svijeta.

Pobunili smo se jer nas elite i političari vode tiho do izumiranja. Konvencionalna kampanja nije uspjela. Emisija ugljika povećala se za 60 posto otkako su znanstvenici prvi put upozorili na ekološki kolaps 1990. U Bosni i Hercegovini se od zagađenja zraka svake godine izgubi 44 000 života, a Neretva je zagađena plastikom i kanalizacijom, navode iz organizacije “Extinction rebellion”.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.