U Mostaru prvi put javno ”Da” homoseksualnoj orijentaciji

U Mostaru se po prvi put u povijesti u subotu, 27. rujna održala javna manifestacija potpore osobama homoseksualne orijentacije. Neformalna mostarska udruga LibertaMo održala je jednodnevni kulturno-aktivistički program naziva Po(k)viri u prostorijama OKC-a Abrašević.

Programu, o kojemu mediji ranije nisu bili obaviješteni, je, prema svjedočenju organizatora, nazočilo 70-ak mladih iz Mostara. Program je realiziran u okviru većeg projekta Sarajevskog otvorenog centra (SOC) koji za cilj ima jačanje LGBT aktivizma u Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci.

Članovi LibertaMoa ne žele davati izjave za medije niti javno imenovati svoje članove, no jedan od aktivista čiji je identitet poznat redakciji Dnevnog lista ipak najavljuje da će udruga i ubuduće raznim aktivnostima skretati pozornost javnosti na probleme s kojima se susreće LGTB zajednica u Mostaru i Hercegovini.
Osnovani su tek nedavno, a jedan od njihovih primarnih ciljeva bit će borba za prava osoba homoseksualne orijentacije.

Lezbijske priče

Program u Mostaru je započeo predstavljanjem zbornika lezbijskih kratkih priča “Pristojan život”, objavljenog 2012. godine u izdanju beogradske organizacije za lezbijska ljudska prava Labris. Zbornik je predstavila urednica Dragoslava Barzut, poznata književnica i LGBT aktivistica iz Beograda. Urednica zbornika je kroz razgovor pokušala pojasniti osobna viđenja složenih relacija književnosti i aktivizma, osobnih kriterija pri selekciji priča i autora i angažiranom stvaralaštvu novih generacija postjugoslavenske književne scene.

Raspravljalo se i o samom pojmu lezbijske književnosti u domaćim, ali i svjetskim književnim okvirima te feminističkim strujanjima u književnosti, ženskom stvaralačkom subjektu, ženskom pismu. Također, Barzut je govorila i o vlastitom iskustvu književnice te je publika imala priliku čuti njezinu vlastitu izvedbu pjesme iz repertoara slam poezije. “Događaji kao što je bio ovaj u subotu u Mostaru imaju značaj za sve one koji se osjećaju drukčijim u Hercegovini.

Projekcija LGBT filma

Na ovaj se način legitimira njihova vidljivost. Artikulira se pokret s kritičkim stavom koji će biti siguran prostor i za LGBT zajednicu i za sve koji misle drukčije”, poručila je Barzut. Cyber feministkinja i aktivistica Jadranka Ćuzulan iz Sarajeva napravila je kratko predavanje o gay identitetima u filmu, glazbi i fotografiji u svjetskom i domaćem kontekstu. Nakon književnog i teorijskog dijela uslijedila je projekcija filma LGBT tematike te glazbeni predah uz duo Daddy King. Program je okončan prigodnim zabavnim sadržajem.

(Dnevni list)


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.