U Mostaru potpisan ugovor o partnerstvu, ulje od smilja usmjeriti prema EU, SAD-u i Kini

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović potpisali su u četvrtak u Mostaru opći ugovor o partnerstvu.

Šantić je tom prigodom kazao kako se ovim ugovorom na neki način štiti domaće proizvođače i prerađivače smilja.

”Ono što je intencija na kraju jeste napraviti proces brendiranja i na kraju ćemo imati brend hercegovačkoga smilja. To je jedna garancija uspjeha, garancija kvalitete i plasmana eteričnih ulja na tržište Europske unije, SAD-a i Kine”, kazao je Šantić.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović pojasnio je kako će im ugovor omogućiti zajednički nastup u cilju zaštite proizvodnje, brendiranja, zaštite kvalitete i cijene finalnih proizvoda.

”Trenutno imamo u BiH oko 30 do 35 milijuna sadnica smilja, ali je proizvodnja u porastu. Moramo poraditi na zaštiti kvalitete, na plasmanu finalnih proizvoda i ustrojiti se po pitanju destilerijskih kapaciteta kako bi ta proizvodnja i prerada tekla neometano”, kazao je Dujmović.

Prema njegovim riječima, najzanimljivija tržišta i konzumenti finalnih proizvoda od smilja su Sjedinjene Američke Države i zemlje Europske unije.

”Što se tiče Azije, taj proizvod je prisutan, ali ne u tolikoj mjeri koliko bi trebao biti, a na nama je da poradimo i to tržište otvorimo za naše proizvode”, istaknuo je Dujmović.

Naveo je kako ne mogu izvoziti smilje u azijske zemlje, ali mogu kvalitetno ulje od smilja, koje je sastavni dio raznih krema u kozmetičkoj industriji, seruma za anti-age program, aroma terapija itd.

”Očekujemo kako bi se farmaceutske industrije širom svijeta mogle zainteresirati ozbiljnije za ovaj naš proizvod”, kazao je Dujmović.

(Fena)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.