U Mostaru posvojeno osmero djece u dvije godine, u BiH 2.000 njih živi bez roditelja

BiH više od 2000 djece živi bez roditelja, a približno polovina njih odrasta u određenim ustanovama. Proces posvajanja djece je kompliciran, a problem je i to što sva djeca nisu podobna za posvajanje.

Dijete se smatra podobnim za posvajanje tek nakon što socijalni radnici utvrde da nema nikakve prilike da će odrastati u biološkoj obitelji. Zahtjeva za posvajanje djece bude znatno više u odnosu na broj posvojene djece, prenosi Klix.ba.

Na području Sarajevske županije u prošloj godini je podneseno 47, a u ovoj godini 34 zahtjeva za posvajanje. U tom razdoblju je posvojeno ukupno 14 djece.

Iz Centra za socijalni rad Mostar u 2017. i 2018. godini podneseno je 89 zahtjeva, a posvojeno je osmero djece. Ističu kako procedura za potpuno posvajanje djeteta traje kratko, dok se prikupi potrebna dokumentacija potencijalnih posvojitelja i donese odluka o razdoblju prilagodbe u trajanju od šest mjeseci.

Nakon tog razdoblja, a ako je sve zadovoljeno, donosi se odluka o potpunom posvojenju djeteta, kazali su iz mostarskog Centra za socijalni rad.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Vi ste Centri sami sebi svrha za postojanje..Sram vas bilo, vi ste ti koji kočite posvajanje sa predugim procedurama..Jer kad bi se djeca brže posvajala, većina vas uhljeba ne bi bila ni potrebna…

  • Mi smo, na srecu, imali pozitivno iskustvo sa svim djelatnicima Centra za socijalni rad Mostar. Hvala Centru, hvala timu za hraniteljstvo, hvala timu za posvojenje. Vasi hranitelji 😀

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.