U Mostaru obilježena 18. obljetnica HZ HB

Osamnaesta obljetnica osnivanja Hrvatske Republike Herceg – Bosne obilježena je u petak u Mostaru, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine.

Tom prigodom predstavnici HNS-a i izaslanstvo utemeljitelja Herceg – Bosne položili su vijence kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega su upriličena izlaganja o povijesnim i aktualnim političkim prilikama u BiH.

U svom obraćanju predsjednik Hrvatske zajednice Herceg – Bosne Vladimir Šoljić kazao je kako se od vremena utemeljenja Herceg – Bosne do danas politika Hrvata nije bitno mijenjala, te da se ona uglavnom svodi na to da je Bosna i Hercegovina hrvatska zemlja jednako kao srpska i bošnjačka, te da Hrvati u Bosni i Hercegovini žele živjeti, ostati i opstati, ali samo kao jednakopravan narod u svakom pogledu.

“Razni manipulatori i uzurpatori hrvatskih prava danas nastoje ove legitimne i časne ciljeve proglasiti rušenjem BiH, ali Hrvati neće niti trebaju mijenjati stav da je BiH moguća i poželjna samo kao zajednica tri potpuno jednakopravna naroda i svih građana koji u njoj žive”, kazao je, uz ostalo, Šoljić.

Govoreći o današnjoj obljetnici, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio je iskrene čestitke svima onima koji drže do dana utemeljenja Hrvatske Republike Herceg – Bosne, kazavši kako je danas dan prisjećanja na sve ono što se događalo proteklih 18 godina, kao i dan prisjećanja na sve one “koji danas nisu s nama”.

“Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i onima koji su podnijeli žrtve za ovaj projekt”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, istaknuvši kako je Hrvatska Republika Herceg – Bosna kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta, ugrađena u same temelje BiH od Washingtona do Daytona, te temelj prava Hrvata da danas obrane svoje pravo na BiH.

U sklopu obilježavanja 18. obljetnice Hrvatske Republike Herceg – Bosne, upriličen je okrugli stol na temu “Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH – stanje i perspektive”. Kako je planirano, na okruglom stolu su govorili Ivo Miro Jović, Rudo Vidović, Željko Raguž, Zvonimir Ribičić, Tvrtko Milović i Pero Crnogorac.

Bljesak.info

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.