U mlijeku pronađene kancerogene supstance

Antibiotik kloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u bosanskohercegovačkom mlijeku.

Laboratorijskim ispitivanjem sirovoga mlijeka u okviru godišnjega praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijelom teritoriju BiH, u dvama uzorcima na području općine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo kloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži, piše Dnevni avaz.

Ovu informaciju potvrdio je i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istaknuo da je ispitivanje provedeno akreditiranom potvrdnom metodom u laboratoriju Veterinarskoga instituta Hrvatske u Zagrebu.

– Prema laboratorijskim izvješćima, analizom uzoraka mlijeka akreditiranom potvrdnom metodom visoke tekućinske kromatografije-tandemske spektrometrije (HPLC-MS/MS) utvrđena je koncentracija kloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je kloramfenikol zabranjen, odmah smo obavijestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije – rekao je Kalaba.

Kalaba je podcrtao da su nadležnim veterinarskim inspektorima obavijesti dane jučer, odmah po zaprimanju nalaza, da bez odgađanja poduzmu mjere na dvjema farmama na području Gornjega Vakufa, “kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua kloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi”.

– Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se provede kontrola lijekova na farmama i da se nalože mjere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovoga mlijeka u javnu potrošnju s farmi, dok se ne izvrši provjera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mlijeka – kazao je Kalaba.

U Inspekciji SBŽ za Avaz su potvrdili da su inspektori jučer obišli dvije farme, gdje su ponovno uzeli uzorke mlijeka.

– Pismeno smo naložili vlasnicima što im je raditi dok ne stignu konačni nalazi. To mlijeko nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju – potvrđeno je u županijskoj inspekciji.

Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić kazao je da se, prema proceduri, uzorci trebaju istražiti i po drugi put.

– Ured za veterinarstvo tražio je da se uključimo i mi, što ćemo i učiniti – rekao je glavni federalni inspektor.

Naime, kloramfenikol je antibiotik koji djeluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija. Najvažnije neželjeno djelovanje kloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestira pojavom anemije te čak i leukemije.

Najveći pronalazak kloramfenikola u regiji dogodio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mlijeka sa zabranjenim antibiotikom.

(Dnevni avaz)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.