Okićeni zastavama Armije RBiH omeli Hrvate pri odavanju počasti hrvatskim braniteljima

I ove godine, u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Fojnica, članovi udruga, zajedno s obiteljima poginulih branitelja stradalih na toj lokaciji prije 23 godine te predstavnicima vjerskoga i političkoga života Hrvata Fojnice i središnje Bosne, na Bašinom su brdu odlučili prisjetiti se bitke za ovu u ratu jednu od strateških kota obrane središnje Bosne.

Vijenci, cvijeće i molitva u kapelici i ispred spomen-križa u znak sjećanja na 36 poginulih hrvatskih branitelja u bici za Bašino brdo način je na koji se Hrvati Fojnice, ali i drugih općina središnje Bosne, prije svih, Kiseljaka i Kreševa, već 23 godine sjećaju bitke koja je u ovom kraju jedna od najvažnijih iz Domovinskoga rata, piše Večernji list BiH.

Dostojanstven skup sjećanja i odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su život položili na oltar domovine zamalo se pretvorio u sukob sa skupinama koje su, okićene ratnim zastavama Armije RBiH, na Bašino brdo došle s namjerom izazvati incident. Skupina koju su činili vjerojatno bivši pripadnici Armije RBiH, a u njoj su Fojničani prepoznali i Saudina Fejzića, profesora povijesti, te druge istaknute bošnjačke dužnosnike iz Fojnice, stigla je baš u vrijeme obilježavanja 23. godišnjice na Bašinom brdu na tu lokaciju.

“Nikad u ove 23 godine, koliko obilježavamo godišnjicu bitke za Bašino brdo, nikoga osim obitelji hrvatskih branitelja, udruga, naših svećenika, političkih i kulturnih predstavnika hrvatskoga naroda nije bilo na ovom mjestu. Ovo je očigledna provokacija u kojoj su na perfidan način iskorištena i djeca koju su odrasli instruirali i nagovorili da nose ratne zastave i vrijeđaju žrtve koje su na današnji dan pale na Bašinom brdu, od strane vojske koja se borila pod zastavama koje su nosili”, ispričao nam je jedan od očevidaca ovoga događaja, član udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. Naš sugovornik potvrđuje kako se obitelji hrvatskih branitelja i čelnici udruga nisu dali isprovocirati te je incident većih razmjera, pa i otvoreni sukob, izbjegnut.

“Oni koji su danas došli provocirati obitelji žrtava i nas sudionike bitke ni danas, 23 godine poslije, očito se ne mogu pomiriti da je HVO uspio zauzeti Bašino brdo, strateški važnu kotu s koje se kao na dlanu vide dijelovi općina Fojnica i Kiseljak, usprkos činjenici da je Armija BiH te 1993. godine bila daleko brojnija i nadmoćnija”, kazuje nam jedan od članova udruga proizašlih iz Domovinskoga rata.

Odmazdu zbog zauzimanja Bašina brda Hrvati ni ratne 1993. godine nisu dugo čekali, prisjećaju se sudionici ratnih događaja na području središnje Bosne. Samo dan poslije bitke, 13. studenoga 1993. godine na pragu samostana u Fojnici ubijeni su tadašnji gvardijan i vikar fra Nikica Miličević i fra Leon Migić.

Molitvu za duše svih poginulih hrvatskih branitelja Fojnice, ali i središnje Bosne, ove je godine na Bašinom brdu, usprkos provokacijama, predvodio sadašnji fojnički gvardijan fra Miro Relota.

(Večernji list)


10 komentara

  • Pogubile se poturice,pa mašu povijesnim zastavama hrvatskih kraljeva u bosni,nisu imali ništa svoje ,pa uzimaju kroz povijest malo od Hrvata malo od Srba,a žive u zabludi da su veliki muslimani,a u biti par koljena unatrag kad pogledaju svi imaju krsne rodne listove,najeli se i popakovali par halal konzervi u podrum,pa bi sad ratovali…Bujrum komšije,navalite..

  • Gospodo hrvatski prestavnici u institucijama vlast,probudite se,kardinale Vinko Puljiću budi se,ove provokacije su toliko učestale,toliko organizirane da idu iz vrha bošnjačke politike od Bakira,vjerskih organizacija,službenika,bivšeg reisa Cerića,vođa političkih partija,nekakvih Kugova 99 i slično.Sefer pred izbore najavljuje neki rat,a iza toga se sistematski napadaju i provociraju hrvati ,katolici diljem BiH-ne i Federacije. Udara se u naj osjetljivije stvari,krenimo redo…Klanjanja Vehabije,strani državljana,arapa po hercegovini,tržnim centrima gdje su vlasnici hrvati,Stolac,Kraljeva Sutjeska,Orašje branitelji,sada Bašino brdo.Počeli su nosati Ratne zastave Armije i vrijeđati katolike na misnim slavljima,i mjestima kada odaju počast mrtvima.O ovome pod hitno izvjestiti E.Parlament,zastupnike vladu RH-ke,presjednicu RH-ke ovo ode daleko.Netko želi ponovo sukobe da i ovo malo hrvata protjeraju i pobiju.Arape dovode masovno,grade neka šerijatska naselja u kojima ne vrijede zakoni BiH-ne.Zašto se o ovome šuti,zašto Sipa ne hapsi provokatore oei koji raspiruju nacionalne tenzije.Zamisli te da bošnjacima na mjesto gdje odaju počast poginulim,stradalim dođu hrvati sa šahovnicama i provociraju ovako,,pale bi glave isti momenat…Hrvati uozbiljite se nešto opako bošnjaci spremaju…

  • Koji idiot treba biti,nekarakter,nečovjek i doći kada ljudi obilježavaju godišnjicu stradanja,obavljaju obred misnog slavlja za pokojne i mole se za poginule i to pokvariti i provocirati.Kažu profesor Historije iz Fojnice doveo učenike,djecu sa ratnim zastavama Armije.Ovo samo može i smije visoka bošnjačka politika.Nešta opako sprema Bakir,Cerić,Fahro.

  • Evo u Stocu Kaplanovo razbojništvo,nasilništvo pravdaju nekim strahom iz 1993 god. Pitanje za bošnjačke političare,vjerske prestavnike,analitičare,nevladine organizacije,sa čim opravdati ovo u Kraljevoj Sutjesci,napad na vjerske objekte,imovinu samostanja,Bašino Brdo opć Fojnica isto misno slavlje i molitva za poginule.Zanimljivo i Vareš,Kraljeva Sutjeska i Fojnica su mjesta gdje je Armija BiH-ne protjerala i pobila hrvate sa svojih ognjišta i sada opet provokacije na vjerskim objektima,obredima,opet ratne zastave Armije pod kojim su ti ljudi,katolici,hrvati ubijani i progonjeni.Trebali napomenuti da su u Fojnici pripadnici Armije sa ovim zastavama 1993 god.upali u Samostan i ubili Gvardijana i glavnog vikara Fojničkog samostana.Zašto,što su oni bili krivi,zato što nisu pobjegli sa ostalim katolicima hrvatima i što nisu napustili samostan.Sada opet te hrvate uznemiruju,provociraju i napadaju.Ima li itko da nas zaštiti od ovoga zla.Zašto Fojnička ppolicija juče nije privela ovu skupinu provokatora,uzela ratne zastave i napisala prijave protiv istih.Zato što se u Federaciji pitaju Bošnjaci u svim segmentima vlasti,hrvata ako i ima moraju šutjeti jer su manjina,prijeti im se na sve načine.

  • Bošnjaci u Fojnici ,pa da budu privedeni,to je njihova šerijatska država,oni mogu raditi što hoće.Vidi ti ovi faca stari mrvina,debilčine kriju pogled,face ona dvojiča mlađih luđaka se cerekaju,djeca tko djeca mašu zastavama jer ih pd malena uče da rade što netreba,uče ih mržni i nepoštivanju drugog i drugačijeg.Pive im nezko kupio i loču tko kerovi stari.Sram da ih bude…Ne čini drugom što tebi ne želiš da ti netko čini,,Plaćeni da provociraju,na djelu je stvaranje islamske države na prostoru Federacije.Dodik ima svoju geanicu RS-ke ima svoju policiju i ovi tamo ne smiju primirišiti ali zato su hrvati nadrapali sa ovakvim podmuklim,zaostalim i otrovnim susjedima.

  • Dobit će po pičk. za ovo budite sigurni.Sve se ipak zbraja a jasno je svijetu šta se ovdje događa.Vatikan je imao uticaja i rušio i jače države od ove nakaze.Živi bili pa vidjeli ito vrlo brzo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.