Otpadne vode Posušja prijete Jadranskom moru

Od izgradnje sustava otpadnih i oborinskih voda općine Posušje zavisi očuvanje okoliša cijele regije. Južni dio Hercegovine i Hrvatske mogli bi u budućnosti snositi velike posljedice zbog onečišćenja voda, a uzrok je nepostojanje kanalizacijske mreže u ovoj općini. U rješavanje ovoga problema uključila se i struka s obje strane granice, prenosi Federalna.ba.

Svaka kiša u Posušju potencijalna je ekološka prijetnja Jadranskom moru – sve što spere s ulica završi u šahtovima; motorna ulja, gorivo, čak i fekalije zbog ilegalnih priključaka. Sve se to podzemnim tokovima slijeva u Trebižat, a onda Neretvom u Jadransko more.

“Problem je kompletnoga sliva ispod Posušja, svih područja koja se nalaze na nižim nadmorskim visinama, između ostaloga, i Republike Hrvatske. Mi u Posušju nemamo ni metra kanalizacijske mreže. Općinski prihodi su vrlo mršavi”, ističe posuški načelnik Branko Bago.

Samo prva faza izgradnje kanalizacijske mreže u Posušju koštala bi oko pet milijuna eura. To je više od iznosa godišnjega proračuna, za općinu nemoguća investicija bez pomoći države i europskih fondova. Ali moguća je suradnja s Hrvatskom i Crnom Gorom – 57 milijuna eura težak je IPA program prekogranične suradnje.

“Nadam se da ćemo osnivanjem Ureda za europske integracije i kadrovski ojačati naše institucije i uspješno se pripremiti za aplikacije europskim fondovima”, kaže premijer ZHK-a Zdenko Ćosić.

Rješavanje odvodnje općine Posušje od interesa je za širu regiju jer voda ne poznaje granice, piše Federalna.ba.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.