Novi zakon: Kazne za konobare bez stručnoga ispita – Jabuka.tv

Novi zakon: Kazne za konobare bez stručnoga ispita

Hoteli, moteli, turistička naselja, pansioni, hosteli, kampovi, apartmani, kuće za odmor, sobe za iznajmljivanje, kao i planinarski i lovno-ribolovni ugostiteljski objekti činit će Opći elektronski registar ugostiteljstva u Federaciji BiH ako Vlada i Federalni parlament usvoje novi zakon o ugostiteljstvu u FBiH.

Potvrdila je to Feni federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, navodeći da će u registar biti upisani i iznajmljivači i seoska domaćinstva koja pružaju ugostiteljske usluge te radnje ugostitelja.

Zakon je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u formi prednacrta uputilo predstavnicima akademske zajednice, komorama, javnim ustanovama i organizacijama civilnoga društva kako bi se uključili u postupak konzultacija i dali svoje prijedloge.

‘’Ovaj zakon nam je potreban da bi imali sve ugostiteljske objekte u informacijskom sustavu, odnosno njihov popis u Ministarstvu. Zatim ćemo postrožiti kategorizaciju tih objekata, pri čemu 4 i 5 zvjezdica dodjeljuje federalno, a od 1 do 3 županijska ministarstva’’, kazala je Đapo.

Od dana upisa u Registar ugostitelju će počinjati teći prava i obaveze u skladu s novim zakonom te će biti u obavezi otpočeti s obavljanjem ugostiteljske djelatnosti u roku od šest mjeseci od dana upisa u Registar.

‘’Predviđanje kategorizacije ugostiteljskih objekata i formiranje registra istih je korak naprijed u smislu objedinjavanja svih pravnih i fizičkih lica koja se bave ovom djelatnošću. Ovo je posebno bitno iz razloga što u FBiH nema institucije koja ima ažurirane podatke o tome’’, kazala je Feni ekonomistica Sanela Agačević.

S druge strane, ističe da je formiranje registra samo mali korak napravljen isključivo u pravcu sistematizacije evidencija ugostitelja te naglašava da se zakonom i podzakonskim aktima treba utjecati u dva pravca: podizanje kvalitete i razvoj ugostiteljske usluge.

Uvođenje termina „iznajmljivač“ jedna je, kaže ministrica Đapo, od novina za iznajmljivače stanova, čija će se kategorizacija vršiti kako bi se prema regularnim cijenama iznajmljivali stambeni prostori.

‘’Iznajmljivač je fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge u vlastitom domaćinstvu, i to usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor ili usluge smještaja u kampu, koje je dobilo rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu’’, stoji u prednacrtu zakona.

Također, Agačević ističe da je uvođenje kontrole kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima koji poslužuju hranu izuzetno bitna novina, kao i upravljanje ambalažnim otpadom.

‘’Ono na što bi trebalo više obratiti pažnju jesu kampovi koji sada funkcioniraju i bez ispunjavanja uvjeta propisanih važećim Zakonom o ugostiteljstvu. S obzirom na kapacitete BiH u smislu prirodnih ljepota, kampovi su segment koji ima značajan potencijal, a na njemu se ponajmanje radi’’, mišljenja je Agačević.

Prekršajnim odredbama predviđeno je da se novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM kazni za prekršaj konobar ili recepcionar ako uslužuje goste bez položenoga stručnoga ispita. Ista kazna prijeti i osobi koja kampira izvan prostora određenih za kampiranje, a predmeti kampiranja se mogu oduzeti.

‘’Na osnovu toga, ali i ostalim odredbama novoga zakona o ugostiteljstvu poboljšat ćemo inspekcijski nadzor’’, poručila je u izjavi za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Predviđene kazne za nepostupanje prema predloženom zakonu o ugostiteljstvu su se značajno povećale i treba imati u vidu da novi zakon poskupljuje poslovanje te da će ugostitelji biti izloženi dodatnim financijskim izdacima.

‘’Pomak naprijed je i uvođenje mogućnosti da se u ugostiteljskom objektu vrši trgovina na malo, i to ne samo duhanom i duhanskim prerađevinama, već i suvenirima, domaćim proizvodima i slično, što je bitno kada ugostiteljstvo promatramo kao određeni “servis” turističke djelatnosti’’, navela je Agačević.

Inače, kombiniranje više djelatnosti, naročito kada se radi o samostalnim poduzetnicima, pravac je kojim bi trebala ići nadležna tijela i za trgovinsku i obrtničku djelatnost. Pozitivnim je ocijenjeno što novi zakon o ugostiteljstvu predviđa pojednostavljenje postupka registracije čime se ugostiteljstvo u tom smislu izjednačuje s ostalim djelatnostima.

(Fena)


7 komentara

  • Gospojo,nisi navela moraju li i nosioci i vlasnici imati polozen ispit? Koliko mi je poznato samo Gospodin Colic u Restoranu”Kod Colica”u Oklaju kod Sirokog ima polozen ispit!bog

  • Tako i treba bilo je i vrijeme dobro kaže ona narodna stara “pravda je spora ali dostižna” još samo neka uvedu taj zakon i u Hrvatskoj a ne da imanu prednost prvo oni sa završenim medicinskim školama i slično pa ako ostane možda mnesta za ove prave ugostitelne koji ne glume da rade svoj vlastiti posao za koji su se školovali još jedanput SVAKA VAM ČAST BILO JE I VRIJEME.

  • da treba izmust narod treba će brzo i škola za berače cmilja samo keš i oni ubrizgaju znanje ove privatne škole treba ukinut što prije to su neprijatelji našeg naroda

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.