U Ljubuškom svečano otkriven “Spomenik majci”

U središtu Ljubuškog, na trgu ispred zgrade Gradske Uprave danas je svečano otkriven “Spomenik majci”.

Spomenik je otkrio Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, a blagoslovio ga je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

Svečanost otkrivanja spomenika započela je točno u podne zvonjavom zvona s crkve sv. Kate u Ljubuškom, a nakon što su zvona pozdravila sve majke kojima je posvećen ovaj spomenik, nazočnima se obratio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

Hvala vam što ste i u ovim lijepim trenucima s nama. U trenucima sjećanja, zahvalnosti ponosa i radosti. U trenucima emocija pri spomenu majke kao izvora života, one životne zvijezde vodilje koju krasi posvećenost dobru, posvećenost svojoj obitelji, posvećenost svojoj vjeri, svojoj katoličkoj crkvi… Još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi nabrajati spominjući majku, još puno toga lijepoga i vrijednoga mogli bi iščitati promatrajući ovaj prekrasni spomenik, rekao je Barbarić.

Nakon gradonačelnika obratio se Tomislav Dugandžić, predsjednik Udruge potomaka udovica Drugog svjetskog rata i poraća koja je inicirala postavljanje ovog spomen obilježja.

Dragan Čović je otkrio spomenik

Ovo je spomenik u čast 758 zaboravljenih heroina našeg vremena. Ideja podizanja spomenika u čast udovicama Drugog svjetskog rata i poraća potekla je od Ante Milasa koji je imao samo dvije godine kada mu je otac poginuo 1945. godine. Većinu života Ante je svjedočio životnim teškoćama i nedaćama s kojima se susretala njegova majka i još 750 istinskih heroina ljubuškog kraja, objasnio je Dugandžić.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar je govorio o simbolici spomenika.

Svi ste, vjerujem, već čuli onu potresnu priču o prvom razredu post-ratnih prvašića u kojem nitko od njih četrdeset i dvoje nije imao oca. Postoji još mnogo takvih i sličnih priča , ne samo u našem Ljubuškom, nego u cijelog Hercegovini i cijeloj Herceg-Bosni, rekao je Vukoja.

On je dodao kako majke te djece u većini slučajeva nikad nisu saznale što se dogodilo s njihovim muževima.

Velik broj gostiju i građana Ljubuškog okupio se na otkrivanju spomenika

Mnoge od njih su čekale i nadale se do kraja života,  pritom su radile mukotrpno iz dana u dan, na polju i u kući, zadnje su lijegale i prve ustajale. Odgajale su i školovale djecu, učile ih moliti, opraštati i voljeti, ljubavlju su se borile protiv mržnje, rekao je Vukoja.

Osvrnuo se Vukoja i na umjetničku vrijednost spomenika.

U cjelokupnom opusu Stjepana Skoke dva djela zaslužuju posebnu pažnju. Prvo je Domagojeva lađa u Vidu, monumentalno remek- djelo u kojem se prožimaju elementarne iskonske snage i aristokratska otmjenost, djelo čijem je otvorenju nazočio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, drugo djelo je ovaj spomenik. Prvo djelo je simbol snage i odlučnosti, drugo mudrosti i profinjenosti, rekao je, između ostalog, Vukoja.

Nazočnima se obratio i autor spomenika Stjepan Skoko koji se zahvalio svima koji su podržali ovaj projekt.

Ovo je spomenik našim majkama, ovo je spomenik svim majkama u svijetu koju su doživjele i doživljavaju sličnu sudbinu i tragedije u životu, rekao je Skoko.

Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškog

Svečanost otvaranja uveličao je i prvak HNK Mostar Robert Pehar koji je interpretirao pjesmu “Doći će vrijeme blagog naroda” autora Veselka Koromana, kao i Frama Humac te klapa Benedictus.

Događaju su nazočili brojni Ljubušaci, potomci ljubuških udovica iz Drugog svjetskog rata, također i predstavnici gradskih i županijskih tijela vlasti te brojni drugi uzvanici. Među prisutnima bila je i Ivanka Pavlović rođena Keža.

Najmlađe dijete na ovoj skulpturi sam ja. 1945. bilo mi je nešto više od godine dana, mati je došla ovdje u Ljubuški s ocem koji je prije bio policajac u Sarajevu da se prijavi u svoj kotar. Otac je tada završio u pritvoru, pa u Mostaru. Nestao je, a mati je ostala u djedovoj kući i nastavila je živjeti, život nam je bio zemlja, kuća i crkva, opisala je Pavlović.

(Radio Ljubuški/Mile Kraljević / Ivan Herceg


16 komentara

 • Danas na otvaranju spomenika MAJCI,sve je bilo za 10 tku,do trenutka kad se pročitalo ime tko će otkriti spomenik,po meni totalni promašaj. A toliko zivuće “siročadi”. Moja rođena majka je jedna od tih,imala 6 godina kad je nestao otac ali i još njegova četiri brata. Samo ona zna što je prošla,glad je bila naj manji proble,koliko više matletiranje od strane komunista,iste one ekipe koje je dotični sto je otkrio spomenik bio član. Ali Bogu Hvala da imamo podsjetnik kad god prođemo kroz Grad,da se uvijek sjetim svoje pok.babe Ive.

 • Cuj Covic da otkrije spomenik majkama, a tolike majke su zbog njegove politike poslale djecu daleko od sebe ili i same morale otici. Pa bas, zar nije mogao netko drugi otkriti spomenik?!

 • Sve je bilo lijepo otganizirano samo spomenik nije smio otkriti dr Covic pored ovoliko dijece koji su to ptezivjeli
  .Ali politika je nazalost svigdje prisutna Pa i na mijestima gdje joj nikako nije mijesto.

 • Sve je bilo lijepo otganizirano samo spomenik nije smio otkriti dr Covic pored ovoliko dijece koji su to ptezivjeli
  .Ali politika je nazalost svigdje prisutna Pa i na mijestima gdje joj nikako nije mijesto.

 • Da to je bila Udba tzv. Koja je progonila jadnu sirotinju, ubijala. Otimala, progonila. Od tih istih pokojnih majki, nazalost poginuse djeca u domoviskom ratu, sad njihove obitelji njihove pok. djece za Dom za koji su prolili mucenicku krv traze da plate krov nad glavom za koji su njihovi sinovi ginuli. To se neodnosi na ZHZ. Sto je to drugo vec Udba. Svak koje polozio zivot na Oltar domovine, omogucio svima zivima sve sto su ti branitelji mogli dati. Boli, boli istina. Ali i oslobada.Poceli su i od njihove prolivene krvi otimati. A imali su 20 i koju godinu i to je bila sva imovina njih i njihove djece, majki, udovica. Dosta vise

 • Moglo je biti i tako kako kažete, ja sam iz tog prvog razreda u kojem niko od nas nije imao oca, te mislim da Predsjednik HNS je trebao otkriti spomenik

 • Sina, oca, muza. Tu je stav jedinstven pred Bogom. Onaj koje krvlju natopio ovo i bilo koje drugo tlo. Platio je svojim zivotom poput Isusa Krista i nisu rekli ne zasluzuju da njihovi potomci sinovi, unuci, obitelji imaju dostojanstven dom. Vjerujemo da gospodin predsjednik prof. dr. Covic to nece dozvoliti. Oni nisu ginuli ni za kakve postotke. Vec su omogucili svima zivot svojom mucenickom zrtvom. Obitelji poginulih branitelja se nesmiju vrijedati i ponizavati. To su bili unuci, sinovi ovih majki, baka. Nesmjemo dozvoliti da se povjest ponavlja.

 • Dok ovo gledam, bio sam mali ali nisam zaboravio, i danas mi u dusi bol kad se sjetim pok. majke kojoj su ubili muza, sina pred ocima nje i nas 7 djece koje je ostalo njoj i Bogu. Krizni put u zivotu je prosla. Ne od ljudi svoje vjere. Vec od nekih Galica, Primoraca domacih izdajnika iz susjedstva. Oprostila je ali nije zaboravila, u ovom domovinskom ratu dala je sina. A sad njene unuke i njihove obitelji progone. Ko? Povjest se mora znati, ali neponavljati.

 • Sto bi rekla moja pok. baba:,Lako je ucviljenog ucvilit. Umrla je nikad nije saznala za sina. A nikad nije dala zborit da se vratit nece nadajuc se i molec Bogu do zadnjeg daha je sina cekala. A ja se u ime svih obitelji koje su izgubili svoje najmilije sam jedna osoba u nizu koja dozivotno moram biti zahvalna nasem fra. Dani Karacicu, nasem fra Jozi Zovki koji su nam prvenstveno Molitvom, financ. pomoci pronalazec kumstva u vihoru rata, pomogli da prezivimo. Duhovne obnove, koje je organizirao fra Jozo na otoku Jakljanu, molitva, klanjanje presvetom Oltarskom Sakramentu su nam pomogli da ostanemo u vjeri cvrsti, da nebudemo gladni. Hvala svim svecenicima, ali moramo izdvojiti naseg fra Danu, fra Jozu Zovku, pok. fra Slavka Barbarica Bog ih blagosovio, a nasem fra Slavku pokoj vjecni i hvala. A to su djeca koja su uceci iz krizeva svojih pok. roditelja i gubitaka 40 tih. god. Pomagala, bez kojih bi bilo uzasno. Jedno vjecno, veliko HVALA od vas mozemo samo uciti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.