U Ljubuškom pokopana 61 žrtva komunističkih zločina

Šezdeset jedna žrtva komunističkih zločina, čija su tijela ekshumirana na području Ljubuškog, sahranjena ja u nedjelju na mjesnome groblju, pri čemu je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić pozvao državu na jasnu osudu zločina, a vjernike na oprost i pomirenje.

Tijela pobijenih hrvatskih vojnika, civila i dvojice fratara koje su potkraj rata pobili pripadnici partizanskih postrojbi pronađena su tijekom ekhumacija na više lokacija u Ljubuškom u posljednje dvije godine.

Posmrtni ostaci ubijenih franjevaca fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara te civila najprije su bili izloženi ispred zgrade općine Ljubuški, nakon čega je održana komemoracija. Povorka s tjelesnim ostacima zatim je krenula put posljednjeg počivališta na novom groblju u Ljubuškom.

Biskup Vukšić pozvao je u prigodnoj propovijedi vlasti da osude zločine totalitarnih režima u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta te donesu potrebne zakone.

Procesi oprosta i pomirenja, koji su moralna obveza svakoga pojedinca, bili bi uvelike olakšani kad bi se pokrenuo proces uspostave društvene pravde te donošenja i primjene pravednih zakona u čemu se na našim područjima, nažalost, vrlo zaostaje. Stoga mi dopustite da, u ime svih nevinih žrtava svih totalitarizama i u vidu sretnije budućnosti, podsjetim također na zakonsku obvezu svake države koja proizlazi također iz dokumenata međunarodnoga prava”, rekao je vojni biskup u BiH.

Mons. Vukšić je i vjernicima poručio da trebaju opraštati za počinjene zločine kako bi se u društvu mogla uspostaviti pravda i provesti pomirenje.
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.