U Litvi preminuo hrvatski vojnik, bio je sudionik Domovinskog rata iz Bosanske Posavine

MORH je izvijestio da je jučer u Litvi i preminuo 41-godišnji hrvatski vojnik. “Pripadnik 1. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, dana 12. prosinca 2017. godine preminuo je u poslijepodnevnim satima u vojarni Rukla u Litvi.

Riječ je o pripadniku HRVCON eFPBG DEU, M.P., rođenom 1976. godine. Pripadniku je pozlilo, nakon čega mu je pružena liječnička pomoć u vojarni. Međutim, nakon pokušaja reanimacije, pripadnik je preminuo”, izvijestili su iz MORH-a. Bio je sudionik Domovinskog rata Večernji list doznaje da je vojniku, nakon što mu je pozlilo, u pomoć pritekla medicinska ekipa njemačkog kontingenta s kojim su hrvatski vojnici u Litvi. Vojnik, 41-godišnjak, bio je sudionik Domovinskog rata iz Bosanske Posavine, a nalaz obdukcije pokazat će točan uzrok smrti.

Prvi hrvatski kontingent upućen je u studenome u Republiku Litvu, gdje sudjeluje u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU) u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a. Hrvatski kontingent u Republici Litvi smješten je na vojnom poligonu “Rukla”, 110 kilometara sjeveroistočno od Vilniusa.

Vojni ordinarij Jure Bogdan izjavio je kako još nisu poznate pojedinosti vezane uz smrt hrvatskog vojnika Maria Pavišića u Litvi, no po dostupnim informacijama smrt je nastupila iznenada, vjerojatno od infarkta ili moždanog udara.

Nemam detaljnije informacije, čuo sam da je vojnik preminuo iznenada u popodnevnim satima, poslije objeda, rekao je Bogdan uoči misnog slavlja, kojim je u Zagrebačkoj katedrali obilježena 20. obljetnica uspostave Vojnog ordinarijata. Hrvatski vojnik, 41-godišnji Mario Pavišić, preminuo je jučer u vojarni Rukla u Litvi, gdje se nalazio kao pripadnik 1. Hrvatskog kontingenta u okviru u aktivnosti ojačane prisutnosti NATO-a.

Zasmetalo mu korištenje pojma “alkoholizirano stanje”

Bogdan je na novinarski upit potvrdio da je jedan hrvatski vojni kapelan zbog konzumacije alkohola udaljen iz misije NATO-a u Poljskoj.

Kaže kako ga je zasmetalo korištenje pojma “alkoholizirano stanje” u novinskim napisima o trojici vojnika i vojnom kapelanu kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola i pokrenut postupak njihova povratka u Hrvatsku. “To znači da je čovjek bio pijan, no to nije točno”, istaknuo je Bogdan i dodao da se ne može sjetiti koliki je broj promila utvrđen na alkotestiranju hrvatskih vojnika i kapelana, prenosi Hina.

Opovrgnuo je tvrdnje o bilo kakvom pretjerivanju u alkoholu. “Ne vidim tu nikakav veliki problem i ništa dramatično, ali prekršeno je pravilo da se ne pije”, objasnio je Bogdan razloge povlačenja iz Poljske vojnog kapelana koji je “pao na alkotestiranju” u Poljskoj.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.