U kanadskim školama se uči lažna povijest o BiH

”U Kanadi se još radi protiv BiH. U kanadskim školama se uči lažna povijest o BiH. U Kanadi ima dovoljno bosanskohercegovačkog znanja, patriotizma i volje da se stane u kraj ovim i drugim lažima o BiH i Bošnjacima”, navodi se u priopćenju Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.

Učenici desetog razreda kanadske katoličke škole “Michael Power“ uče da je za vrijeme Prvog svijetskog rata BiH bila srpska provincija u kojoj je većina stanovnika pripadala srpskoj populaciji, te da su mnogi težili povratku Srbiji.

Navedene laži o bosanskohercegovačkoj povijesti nalaze se u knjizi „Face of Nation“, izdanje 2000. godine, grupa autora: Angelo Bolotta, Jennifer Watt, Charles Hawks, Fred Jarman i Marc Keirstad. Djeca, bosanskohercegovačkog porijekla, koja pohađaju navedenu školu su ponižena ovim neistinama, prenosi Bljesak.info.

Njihovi roditelji koji su već jednom preživjeli zločine agresije i genocida takođe veoma teško podnose laži o povijesti Bosne i Hercegovine. Činjenica da su ovu laž otkrila djeca roditelja koji su došli u Kanadi kao rezultat agresije i genocida u BiH jasno govori o ne samo izgubljenoj, već i pojačanoj patriotskoj svijesti i znanju o povijesti Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi je već preduzela niz akcija u vezi ovoga. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike će zatražiti povlaćenje iz nastavnog procesa navedene knjige, a od autora i izadavača knjige ispriku kanadskim građanima bosanskohercegovačkog porijekla.

Samo ono znanje bazirano na povijesnim činjenicama kredibilnih znanstvenih izvora može biti izvor progresa, jačanja ljudskog dostojanstva i odgoja generacija koje će biti nositelji istine i pravde, stoji u priopćenju ovog Instituta.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.