U Hrvatsku se u osobnoj prtljazi može uvesti roba u vrijednosti do 2.200 kuna – Jabuka.tv

U Hrvatsku se u osobnoj prtljazi može uvesti roba u vrijednosti do 2.200 kuna

Objave u medijima da se u Republiku Hrvatsku iz Hercegovine od 1. siječnja 2021. godine, može uvesti u osobnoj prtljazi, bez plaćanja PDV-a, robe vrijednosti koja ne prelazi iznos od 300 kuna, izazvale su negativne reakcije stanovnika pograničnih područja s obje strane granice.

Na tako moguće postupanje carinskih službenika RH, reagirali su i mnogi gospodarstvenici iz djelatnosti trgovine, čije sjedište je u pograničnom području, jer bi smanjivanje iznosa vrijednosti robe s 2.200 kuna, na 300 kuna dodatno utjecalo na njihovo poslovanje, koje je ionako ugroženo posljednjih godinu dana  zbog pandemije koronavirusa.

Zbog toga je Udruga gospodarstvenika Posušje (UGP) uputila molbu državnom tajniku Zvonku Milasu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, da poduzme određene aktivnosti kod mjerodavnih institucija u RH, da način postupanja carinskih službenika, kod uvoza robe u  osobnoj prtljazi u RH osoba iz pograničnih područja, bude kao što je i bio do 31. prosinca 2020., kada je u RH stupio na snagu novi  Pravilnik o oslobođenju PDV-a za uvoz robe u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država.

Zvonko Milas je o molbi UGP-a upoznao ravnatelja Carinske Uprave RH Hrvoja Čovića i nakon njihovog sastanka, tajnik UGP-a razgovarao je s ravnateljem Čovićem na tu temu i on mu je rekao sljedeće:

  1. Po pitanju vrijednosti nekomercijalne robe koju u osobnoj prtljazi mogu uvesti u RH osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja u pograničnoj zoni RH i BiH (5 km od crte granice) i koji granicu ne prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza, kao što su: Vinica-Aržano, Vir-Cera, Čitluk-Jovića Most, Drinovci-Sebišina, Polog-Podprolog, itd.), ništa se nije promijenilo u načinu postupanja carinskih službenika u odnosu na period do 31. prosinca 2020. godine. To znači, da te osobe mogu uvesti u RH robe u vrijednosti do 300 eura ili 2.200 kuna bez plaćanja PDV-a, isto kao i osobe čije je uobičajeno mjesto stanovanja izvan pograničnih zona.
  2. Osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza dnevno u RH mogu uvesti robe u osobnoj prtljazi do iznosa od 300 kuna.
  3. Od  1. siječnja 2021. smanjene su količine trošarinskih i duhanskih proizvoda (alkohol, duhan) koje se mogu uvesti u RH bez plaćanja trošarine i PDV-a (članak 7. stavak 3. Pravilnika). I u ovom slučaju primjenjuje se isti način postupanja carinskih službenika prema osobama iz pograničnih i izvan pograničnih zona. Za osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza količina trošarinskih i duhanskih proizvoda je još manja (članak 8., stavak 3. Pravilnika).
  4. Za unos hrane i prehrambenih proizvoda iz BiH u RH postoje određena količinska ograničenja koju mogu unositi putnici za svoje osobne potrebe bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora – popis i količine na LINKU. 

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.