Sveučilište u Mostaru dodijelilo počasni doktorat apostolskom nunciju Luigiju Pezzutu – Jabuka.tv

Sveučilište u Mostaru dodijelilo počasni doktorat apostolskom nunciju Luigiju Pezzutu

Nadbiskup i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto novi je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru.

Sve težnje za vitalnim dobrima, nakon što postanu stvarnost, ako nema prikladnog i svjesnog tretmana njihovog očuvanja i učvršćivanja, uključuju veliki rizik od povratka na stanje težnje. Drugim riječima: mir, dijalog i pomirenje su kategorije koje nisu statične, već dinamične, u trajnoj izgradnji i razvoju. Za napore graditelja mira, dijaloga i pomirenja nikada neće biti moguće reći “dovoljno je”, kazao je u svom govoru zahvale nadbiskup i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto koji je na današnjoj svečanosti promoviran u počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru.

Tom prilikom je iskazao i zahvalnost ovoj akademskoj instituciji, “ovom prestižnom sveučilištu, koje se s pravom može smatrati ponosom, ne samo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nego i svih entiteta koji čine ovu regiju”.

Monsinjor Pezzuto dvanaesti je počasni doktor (doctor honoris causa) Sveučilišta u Mostaru koji osim časti i naslova preuzima na sebe čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta. Prema europskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnog doktorata izniman je događaj za sveučilište.

U pozdravnom obraćanju rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić naglasio je kako godinama monsinjor Pezzuto održava izvrsne odnose i susrete sa Sveučilištem u Mostaru, pomaže u uspostavljanju brojnih veza s drugim institucijama, održava predavanja studentima i profesorima te sudjeluje na međunarodnim konferencijama.

Zoran Tomić (Foto: SUM)

Svi su ti susreti i gostovanja bili puni optimizma, otvorenosti, suradnje i ljubavi prema čovjeku i Stvoritelju. Bio nam je i ostao učitelj životnoga dijaloga, ali, nadasve, prijatelj, istaknuo je rektor Tomić.

Zbog takva doprinosa Bosni i Hercegovini i izvrsna odnosa sa Sveučilištem u Mostaru, naš je Senat odlučio dodijeliti monsinjoru Luigiju Pezzutu najviše priznanje, tj. titulu počasnoga doktorata “doctor honoris causa”. Danas dodjeljujemo ovo počasno zvanje s dubokim uvjerenjem kako će monsinjor Luigi Pezzuto uvijek biti prijatelj Sveučilišta u Mostaru i države Bosne i Hercegovine bez obzira na to gdje obavlja svoju dužnost koju mu povjeri Sveta Stolica. Također želimo da i dalje ostane graditelj mostova među ljudima, kulturama, narodima i državama, moleći se za sve ljude okupljene u vrijednostima čovjekoljublja, poručio je rektor Tomić.

Počasni doktorat pokreće se obrazloženim prijedlogom pojedinog sveučilišnog tijela, fakulteta ili pojedinaca. Senat imenuje stručno povjerenstvo i donosi konačnu odluku na temelju izvješća tog povjerenstva. U ime povjerenstva, kao promotor, na svečanosti je govorio prof. dr. sc. Dragan Čović, koji je naglasio kako se nadbiskup Pezzuto kao apostolski nuncij snažno zalagao i zalaže za uspostavu društva mira i blagostanja, ponajviše u smislu da konstitutivni narodi BiH napreduju na putu pomirenja i uzajamnog praštanja.

Dragan Čović (Foto: SUM)

Apostolski nuncij u BiH dokazao se kao istinski prijatelj ove zemlje, svih njenih konstitutivnih naroda, podržavajući jednakopravnost i pravičnost te euroatlantski put Bosne i Hercegovine. S tim u vezi očevidno je da se radi o osvjedočenom prijatelju naše domovine. Povjerenstvo je uzimajući sve navedeno u obzir, jednoglasno donijelo zaključak i prijedlog da monsinjor Luigi Pezzuto, opunomoćeni predstavnik nasljednika svetog Petra, istaknuti diplomat, svećenik, teolog, poliglot, humanist, kozmopolit i mirotvorac, ispunjava sve uvjete za realizaciju dodjele počasnog doktorata znanosti Sveučilišta u Mostaru, zaključio je Čović kao predsjednik Povjerenstva i promotor.

Diplome počasnih doktora svečanije su od ostalih diploma, pisane su latinskim jezikom, ovjerene potpisom rektora i promotora te opečaćene suhim žigom sveučilišta.

Nadbiskup i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto prije dodjele počasnog doktorata sastao s Upravom Sveučilišta u Mostaru u Rektoratu, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • lijepa je to gesta od strane Hrvata u BiH, ali bi još ljepša gesta Vatikana bila da prizna Međugorje i proglasi Stepinca za sveca.

  • Lijepa gesta, ili, možda pomalo i neukusna, promiĐba? A u jednu ruku, mostarsko si SveuĆilište izjednačio sa…, recimo… , Sorbonnom. Haha. Osim toga, a prije svega, Katolička Crkva nije nacionalna, pa tako i priznanje ukazanja i svetost sveca nemaju nikakve veze sa „Hrvatima, u BiH, ili bilo gdje“, a pogotovu nema veze sa kojekakvim „gestama“ koje bi, tobože, razmjenjivali Vatikan i Hrvati. „Nacionalizacija Stepinca i Međugorja“, kakva se gornjim narativom forsira, može biti jedino dokaz protiv svetosti i ukazanja.

 • Dojučerašnji jedva svršeni bravar, ali kako nije bio vješt u tom časnom poslu i zanatu, uspe se do visoke pozicije. Kako? Naslikavanje je njegov najveći intelektualni i fizički rad. Blago nama i partijskim knjižicama.

 • Smanjite iznos placanje studiranja pljackate narod samo se ulizujete naslikavate Uhljebi polupismrni arogantni svake godine Aute kupujete a siritinju oguliste SRAMITE SE

 • malo politike, malo biznisa, malo naslikavanja u promidžbene svrhe,ali škole, struke,znanja,kvalitete slabo i skoro pa ništa

 • Uz sva moja nastojanja da razumijem: stanje društva, trenutak u komu se nalazi hrvatski puk u BiH i razumijevanje da su teške i povjesne godine, nikako ne mogu da pojmim zašti i koji je razlog za ovakvu bezočnu i vrlo agresivnu prodaju znanja u korist neznanja i ne obrazovanja.
  Zašto vodeći ljudi hrvatskog puka, a posebice vodeći ljud SUM-a sjeku granu na kojoj sjede? Zašto?
  Zašto od neznalica proizvodimo ekonomiste i pravnike? Zašto od lakih žena stvaramo i umjetno pravimo profesorice ili uspješne šefice/direktorice? Zašto nas učite da se može postati doktor nauka tek tako. Olako?
  Šta je cilj? Sve obezvrijediti kako bi i vaša diploma vrijedila ili izgledala mnogo vrijednija od ostalih nečasno stečenih?
  Samo znanje. Stvarno realno mukom pameću i trudom stečeno može dovesti do izvrsnosti. Do napretka i svježe ideje. Sve ostalo je gubljenje vremena. Sve plakete, počasne titule ove ili one vrste, akademici ovakvi ili onakvi ništa novo i svježe ne donose u životnu zajednicu i sredinu u kojoj žive.
  Da su stvarni i pravi akademici duhom i bićem, ustali bi i kazali: DOSTA
  Dosta je rasprodaje znanja. Dosta je kupovine diploma. Dosta je instant profesora, doktora i inženjera te svih onih koji mogu i hoće sve samo zato “što mogu”
  Dok to ne bude i dok se ne ustane protiv toga, do tada je prodekan SUM-a i svi dekani i sva akademska zajednica jednaka ovim koji su kupili diplomu, na brzinu doktorirali ili Logos studenti.
  Svejedno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.