U HNK Mostar izvedena već treća premijera u novoj kazališnoj sezoni

Premijera predstave “Što te nema…”, izvedena sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, oduševila je gledatelje koji nisu krili zadovoljstvo što su “svog” Šantića imali prigodu gledati na kazališnim daskama.

Ova predstava je inače treća premijera u HNK Mostar u gotovo mjesec i pol dana od početka kazališne sezone 2019./2020.

Podsjetimo, prošli tjedan održana je “Didak – svjetlost iz Hercegovine”, a 22. rujna, na dan obilježavanja 25. obljetnice osnivanja HNK Mostar, izvedeno je Krležino “Kraljevo”.

Predstava “Što te nema…” rađena je prema tekstu beogradske dramske spisateljice Marijane Aracki koja je već ranije najavila kako iz kazališne dvorane nitko neće izaći ravnodušan. Upravo tako je i bilo.

Emocije se nisu krile, a sevdah im je bio dodatno naklonjen. Publika je uz osmijeh, ali i pokoju suzu ispratila priču o zabranjenoj ljubavi Anke i Alekse te uz zvuke sevdaha uspjela osjetiti emociju koju su se glumci trudili prenijeti.

Redatelj predstave Erol Kadić i umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina

Predivno je iskustvo konačno doživjeti da u kazalištu možemo pogledati miljenika svih Mostaraca Aleksu Šantića. Divno je još uz to čuti sevdah u ambijentu na kakav još nismo navikli, nije krila svoje zadovoljstvo jedna od posjetiteljica.

Jaka poruka koju predstava nosi zapravo i jeste cilj umjetnosti, a kako Marijana Aracki kaže, umjetnost je poligon za preispitivanje i učenje na kolektivnim greškama, okretanje jednih ka drugima upravo u potrazi za razumijevanjem, praštanjem i prihvaćanjem.

Predsjednica Organizacijskog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica-Šagovnović iskazala je svoje zadovoljstvo što su Šantićeve večeri mjesto susreta i suradnje umjetnika iz Mostara, Banje Luke i Beograda, kao i tri teatarske kuće.

Direktor NP Mostar Almir Mujkanović, direktor NPRS Nenad Novaković i ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja

Premijera predstave slijedi u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a njegov ravnatelj Nenad Novaković kaže kako je Šantić u Mostaru nešto normalno i prirodno te da se nije trebalo čekati stotinu godina na jedno ovakvo uprizorenje, piše HNK Mostar.

Tri pozorišta, tri kazališta, tri velike kazališne kuće su se ujedinile uz pomoć Prosvjete i napravile nešto što zaista vrijedi. To je prvo dug prema Šantiću i Mostaru, a onda i jer smo se svi uspjeli okupiti oko Šantića, ono što mnogi u ovoj našoj državi ne znaju i neće. Ponosan sam i presretan što su glumci večeras iznijeli jedan pristojan tekst na vrlo dobar način i ovo je predstava koja će imati život i trajanje. Zaista sam zahvalan cijeloj umjetničkoj ekipi, od scenografa, kostimografa do glumaca i redatelja koji je dobro uspio protumačiti tekst i situirati ga u sredinu u koju jeste. Bez te emocije, odnosa  prema Šantiću i prema sredini teško bi ova predstava mogla funkcionirati, zaključio je Novaković.

(www.jabuka.tv | Foto: HNK Mostar)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.