U Gradnićima pokraj Čitluka održava se treći Susret zborova

UHAKUD u BiH i župa sv. Blaža Gradnići-Čitluk organiziraju treći Susret zborova koji će se održati 20. studenoga 2016. godine u župi sv. Blaža u Gradnićima pokraj Čitluka.

Program počinje sa svečanom misom koja će biti u 11 sati, a nakon toga predviđen je nastup i zajedničko druženje. Na Susretu će nastupiti zborovi, pjevačke skupine i klape sa širega područja BiH, koji će izvesti po dvije pjesme prema vlastitom izboru.

Sve dodatne informacije i eventualno prijave možete dobiti upitom na e-mail: [email protected]. Prijave traju do 10. studenoga 2016. godine.

Podsjetimo se, prvi Susret zborova održan je 2014. godine u Prozoru, na njemu je nastupilo osam skupina, a drugi Susret u Bugojnu 2015. godine, na kojem je nastupilo 11 skupina iz BiH.

Zbog stalne potrebe za edukacijom stručnih i umjetničkih voditelja pjevačkih zborova, UHAKUD je odlučio pokrenuti Susret zborova na kojemu će se uz vrhunske umjetnike, glazbenike mr. art. Katju Krolo Šarac, doc. i mo. don Dragana Filipovića, naši zborovi lokalnih zajednica iz čitave BiH moći okušati u pjevanju te dobiti stručne osvrte i biti adekvatno upućeni u daljnji razvoj svojih talenata.

2016-susret-zborova

Ideja Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskoga pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, a u posljednje vrijeme naročito  se pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana.

Kako bi se kultura razvijala u ispravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret zborova odlično mjesto gdje se zborovi između sebe mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu te usvojiti nova znanja koja su prijeko potrebna u radu sa zborovima.

Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH očuvanje je nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnoga identiteta jednog naroda. Za postizanje toga cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.