U glavnom gradu BiH život je mjesečno čak tri puta jeftiniji nego u Londonu

Život u glavnom gradu BiH jeftiniji je tri puta nego u Londonu i dva puta od života u Manchesteru. Naime, istraživanje, koje je proveo Business Insider, pokazalo je kako se Sarajevo ubraja među 26 gradova Europe u kojima se može živjeti za manje od 600 funti, odnosno nešto više od 1300 maraka, piše Večernji list BiH. Uz Sarajevo, na tom popisu je i Banja Luka u kojoj je život još jeftiniji.

Prema spomenutom istraživanju, za mjesec dana života u središtu Republike Srpske dovoljno je 1236 maraka. Naime, svake godine Business Insider objavi listu gradova u kojima se može živjeti za manje od 600 funti, odnosno manje od 1300 KM, a Bosna i Hercegovina ovaj se put nalazi na 26. mjestu. U obzir je uzet način življenja, kao i troškovi koji se odnose čak i na ispijanje kave, a mogu biti veliki šok za one ljude koji odluče promijeniti životnu sredinu. Troškovi također uključuju i plaćanje poreza, zatim kupnju hrane, trošenje na izlaske, plaćanje stana, putovanja, kao i trošenje na hranu i piće.

Sve to bili su parametri na osnovi kojih je urađena analiza troškova u 26 gradova Europe i na taj način ponuđena je lista onih u kojima se može živjeti za manje od 1300 maraka. Poredani su od najskupljih prema najjeftinijima, a upravo je Sarajevo na 26. mjestu, dok je Banja Luka na 18. i prosječni mjesečni troškovi tu iznose oko 1200 maraka.

Business Insider navodi kako cappuccino u Bosni i Hercegovini stoji nešto više od 2 marke, boca vode od pola litre 1,20 maraka, a mjesečni najam sobe koja nije u središtu Sarajeva oko 300 maraka.

S druge strane, cijena cappuccina u Banjoj Luci iznosi 1,50 maraka, domaće pivo od pola litre stoji 0,80 maraka, jelo za dvoje oko 35 maraka, a mjesečni najam sobe 252 marke. 
Prema tom istraživanju, najmanje novca za mjesečne troškove života potrebno je izdvojiti u gradu Dnjipro u Ukrajini, i to oko 887 maraka, zatim u Lavovu i Harkivu, također u Ukrajini.

Na četvrtom mjestu je Priština na Kosovu s 990 maraka, a na petom grad Craiova u Rumunjskoj s 1045 maraka. Slijedi Niš u Srbiji, Odesa (Ukrajina), Kišinjev (Moldavija), Kijev (Ukrajina), Arad (Rumunjska), Orade (Rumunjska), Novi Sad (Srbija), Brasov (Rumunjska), Skoplje (Makedonija), Sibiu (Rumunjska), Plovdiv (Bugarska), Minsk (Bjelorusija), Banja Luka (BiH), Tirana (Albanija), Iasi (Rumunjska), Nižnji Novgorod (Rusija), Temišvar (Rumunjska), Varna (Bugarska), Novosibirsk (Rusija), Kazanj (Rusija).

(www.jabuka.tv) 5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.