U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena prva samostalna izložba Ilije Kegelja

U utorak 18. listopada 2016. godine u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg otvorena je prva samostalna izložba „Duvari sjećanja“ akademskoga kipara Ilije Kegelja.

Otvorenje izložbe koja je izazvala veliki interes publike vodila je akademska slikarica Kristina Kramer, a samo otvorenje započelo je glazbenom točkom koju je na gitari odsvirao Kristijan Ravlić. Nazočne goste pozdravio je voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije fra Vendelin Karačić.

Danijela Kegelj, umjetnikova supruga, potom je recitirala pjesmu „Za sve su kriva djetinjstva naša“ Vesne Parun. Posjetiteljima se obratio i sam umjetnik te je zahvalio svima onima koji su mu pomogli u realizaciji izložbe.

Na kraju programa nazočnima se obratio i autor predgovora, akademski slikar Josip Mijić, koji je istaknuo da Kegeljevi radovi od promatrača iziskuju da utihnu svoje riječi i da čekaju da im se djela prva obrate te je izložbu proglasio otvorenom.

Umjetnost Ilije Kegelja evocira prošlost i njome propituje našu suvremenost. Slično je i Mijić u predgovoru naslovljenom „Prozori u dvorište sjećanja“ zapisao da su za Kegelja „razne ključanice, čavli o kojim su nekada visjele crno-bijele kolorirane fotografije naših roditelja i drugih portreta, ili, pak, vilerovi gobleni, rukom ispisane razne riječi, citati te tragovi djetinjastih igrarija iz naše mladosti na bijelim, slojevito obojanim i ispucanim duvarskim površinama, okidači za stvaranje zaboravljenog sebe. Kegelj izabire duvare intencionalno jer je svjestan da oni sami po sebi zatvaraju neki svijet i priječe prodor vanjskih štetnih utjecaja, u ovom slučaju oni priječe prodor štetnih utjecaja hi-tech društva.“

Jedna od zanimljivosti je da izložbu prati i audio-snimka umjetnika na gitari, koja se savršeno uklapa u duh ove izložbe te je dodatno približava sevdahu.

Izložba ostaje otvorenom do 31. listopada 2016. godine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.