Oboren Zakon o trošarinama: Ništa od povećanja cijena goriva

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj u srijedu nije usvojio set zakona koji je predviđao povećanje trošarina za naftu i naftne derivate.

Zastupnici nisu podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim je bilo definirano povećanje trošarina za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim bi se osiguralo dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih poduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Također nisu podržana ni dva popratna zakona uz ovaj zakon, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma državnog parlamenta nije podržala principe predloženih zakona i dostavila je Domu negativno mišljenje koje su zastupnici usvojili tako da su predložena zakonska rješenja odbijena.

 

 

Nije usvojena inicijativa zastupnika Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića u vezi ”Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima”.

Bez trošarina, nema cesta

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Šefik Džaferović kazao je u srijedu novinarima, nakon završene sjednice ovog doma na kojoj nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, da ćemo se morati vratiti na ovo pitanje jer bez trošarina nema izgradnje cesta u BiH.

”Svima nam je u interesu, sada kada gorivo na svjetskom tržištu pojeftinjuje i kada su cijene u BiH mnogo manje u odnosu na ranije razdoblje, da donesemo odluku o trošarinama da bismo državu osposobili da sudjeluje u međunarodnim financijskim tokovima u vezi s izgradnjom cesta”, smatra Džaferović.

Iako setovi zakona o trošarinama danas nisu prošli u parlamentarnoj proceduri, zastupnik SDA mišljenja je da to ne znači da Vijeće ministara ne može ponovno predložiti ovaj zakon i uputiti ga u parlamentarnu proceduru.

Istaknuo je da je potrebno vratiti se razgovorima u okviru vladajuće koalicije na državnoj razini i razgovorima s entitetskim vladama, i to u vrlo kratkom roku, te reagirati da bi se dobilo rješenje koje će imati podršku u Zastupničkom domu PSBiH.

”To je jedini mogući put koji je u interesu svih nas u BiH”, zaključio je Džaferović.

(Jabuka.tv | Fena)


3 komentara

  • pa kako nemožete shvatit da nema koristi od poskupljivanja,ako poskupite gorivo 0.15f tolko će vam se manje goriva trošit i opet ste na istom,pogledajte primjer cigareta šta ste dobili,dobili ste šverc,ojačali ste sivu ekonomiju,ojačali rad na crnu,povećali kriminal itd………..kratko i jasno:narod ne može potrošit više para nego što može

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.