U Europu stiže sintetička droga puno jača od heroina

Fentanil je sintetička droga za koju se procjenjuje da je 50 puta jača od heroina te je uzrok smrti desetaka tisuća Amerikanaca koji umiru zbog predoziranja svake godine.

EU se unija mora pripremiti na nagli porast sintetičke droge fentanila, izjavila je za list Politico europska povjerenica za unutarnju politiku Ylva Johansson.

Reakcija je to na upozorenje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da Europa ili još nije otkrila problem sa sintetičkim drogama ili će joj se on uskoro dogoditi.

Na popratnom događaju Opće skupštine UN-a o zdravstvenim i sigurnosnim prijetnjama sintetičkih droga, američki predsjednik Joe Biden pozvao je saveznike da ozbiljno shvate prijetnje uzrokovane fentanilom, ispripovijedala je Johansson.

To je problem koji imate, samo još to ne znate ili je problem koji ćete uskoro imati, riječi su koje je Blinken u razgovoru o sintetičkim drogama uputio povjerenici Johansson.

SAD nastoje unaprijed upozoriti svoje saveznike kako drugi ne bi imali isti problem koji oni imaju, rekla je Johansson u razgovoru za Politico.

Dodala je da fentanil i druge sintetičke droge trenutno ne predstavljaju glavnu opasnost EU s obzirom da je kanabis na kontinentu najpoznatija droga, a kokain je ona čija je konzumacija u najvećem porastu.

Međutim, u odnosu na SAD gdje se sintetičke droge krijumčare iz država poput Meksika, Europa ima laboratorijske kapacitete za proizvodnju sintetičkih droga što bi moglo vrlo lako izazvati krizu, ističe Johansson.

Kapaciteti za proizvodnju fentanila u EU postoje, imamo ih, tvrdi Johansson.

To, naravno, znači da bi proizvodnja mogla krenuti istog trena kad netko odluči početi i zaključi da postoji potražnja.

U EU su 2021. ugašena 434 nedozvoljenih laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, prema Europskom izvještaju o drogama iz ove godine.

Eksperti iz europske agencije za droge upozorili su ranije ove godine kako bi talibanska zabrana uzgoja maka u Afganistanu mogla drastično smanjiti uvoz heroina u Europu što bi, pak, moglo dovesti do porasta sintetičkih opijata.

Moramo biti oprezni i pripremljeni, upozorava Johansson.

EU već radi na jačanju mandata svoje agencije za droge koja se bavi i zdravstvenim i sigurnosnim aspektima nedozvoljenih droga i daje joj mnogo više ovlasti i duplo više resursa, kazala je.

Europski plan za borbu protiv trgovine drogom koji je najavila predsjednica EK Ursule von der Leyen u svom govoru o stanju EU, biti će usvojen krajem ove godine, potvrdila je Johansson, prenosi HRT.

U deset godina broj korisnika droga u svijetu veći za 56 milijuna

U BiH se sve više koristi amfetamin: Lako dostupan i jeftiniji od ostalih droga

(www.jabuka.tv / Foto: Ilustracija)

2 komentara

  • Eto vi ko zabrinuti, posebno američka paščad. Legalizirajte sve, pa ko voli nek izvoli. Nestalo bi šverca,dilera i brze zarade za vas iz vrha države. Ko misli otići u drogu,snaći će se. Zar ne kršite i ljudska prava? Ili vam u ovom slučaju odgovara pa to ne smatrate kršenjem

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.