U dvodnevni posjet Hrvatskoj stigla danska predsjednica Vlade

U dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj stigla je danska predsjednica Vlade Metta Frederiksen.

U Luci Rijeka susrela se s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Zajedno su obišli budući terminal Rijeka Gateway – projekt u kojemu sudjeluje i danska tvrtka Maersk.

Izgradnja terminala na Zagrebačkoj obali jedan je od najvećih i najvažnijih projekata u povijesti riječke luke i Lučke uprave Rijeka. Projekt koji bi Rijeku, s godinama, trebao pozicionirati kao vodeću kontejnersku luku sjevernog Jadrana, čime ona postaje strateško mjesto i najvažniji morski izlaz za središnju i jugoistočnu Europu, rekla je HRT-ova novinarka Dajana Kruneš.

Terminal s radom počinje početkom 2025. godine, a do tada se ondje obavljaju poslovi pripreme i opremanja terminala, dodala je.

Velika je ovo stvar za Rijeku, koja za sobom poteže i velika ulaganja u cestovnu i željezničku infrastrukturu. Do ljeta dovršena bi trebala biti državna cesta D 403, koja će terminal spojiti s riječkom obilaznicom i autocestom, a čekaju se ulaganja i u željezničku infrastrukturu, čime se grad, ali i Hrvatska brže i lakše otvaraju prema europskim tržištima.

U cjelovit projekt, u suradnji tvrtki Maersk i Enna Logic, u Rijeku i okolicu u idućem ćemo razdoblju uložiti više od 480 milijuna eura. Zaposlit ćemo oko tisuću sto radnika. Početak rada terminala je 2025. godine, rekao je Koen Benders, izvršni direktor projekta Rijeka Gateway.

(www.jabuka.tv | Foto: Goran Kovačić/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.