U Crnoj Gori na snagu stupio zakon o zabrani pušenja, kazne i do 20 tisuća eura

U Crnoj Gori je stupio na snagu zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim po treći put pokušava zabraniti pušenje cigareta u kafićima, restoranima i javnim ustanovama.

Prethodna dva pokušaja uvođenja sličnog zakona 2005. i 2011. propala su jer su se ugostitelji uspjeli dogovoriti s crnogorskom vladom da plaćaju dodatnu taksu državi od 1 eura po četvornom metru restorana ili kafića, ali da se u njima može pušiti.

Crna Gora je rekorder u Europi po broju pušača, jer duhan konzumira svaki treći Crnogorac stariji od 18 godina, dok od raka pluća godišnje oboli 400 osoba ili blizu 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

U crnogorskom ministarstvu zdravstva kažu da cilj zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda nije kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovi kazni, nego zaštita zdravlja svih građana.

Zdravstveni sustav ima obvezu skrenuti pozornost na pogubne utjecaje duhanskog dima na zdravlje ljudi. Zato je bit odredbi novog zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, i to bez kompromisa, priopćila je u srijedu Slađana Pavlović iz crnogorskog ministarstva zdravstva.

Novi zakon predvidio je kaznu i do 20 tisuća eura za pravnu osobu koja ga ne poštuje, dok fizičke osobe koje puše u zatvorenom javnom i radnom prostoru i izlažu druge duhanskom dimu, kao i oni koji konzumiraju duhanske proizvode u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, mogu biti prekršajno kažnjeni s 30 do 1000 eura.

Ugostiteljima je ostavljena mogućnost da jednu prostoriju unutar objekta odrede za pušače tako što iz nje nije moguć protok dima u ostali dio prostora, a koja ne smije biti manja od 10 metara četvornih i koja zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora.

Iako je zabrana pušenja na javnim mjestima stupila na snagu u špici turističke sezone u crnogorskom ministarstvu zdravstva vjeruju da to neće ugroziti prihode od turizma. S druge strane ugostitelji tvrde da već prvog dana trpe posljedice ovog zakona.

Gosti su nam se danas masovno vraćali s vrata, po saznanju da više ne mogu pušiti u lokalu. Ako se ovako nastavi, samo poslovanje će nam biti ugroženo, kazao je jedan od ugostitelja za portal investitor.me

Ugostitelji kao i 2011. prijete da će, ako im padnu prihodi zbog manjka gostiju konzumenata duhana, biti primorani provesti radikalne mjere poput smanjenja broja radnika.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.