U centru Poznanja Hrvati nadglasali 20 tisuća Iraca

Rano jutros nabrojali smo ih jedva deset, no sa suncem u Poznanju rasla je i skupina hrvatskih navijača pred hotelom Park City Residence. Irci su u grad stigli danima prije, okupirali su navijački kamp u kojem smo se i mi jutros probudili. Ne previše odmorni, jer oko nas u šatorima natiskalo ih se nešto manje od tri tisuće! Jedini Hrvat kojeg smo sinoć sreli u Poznanju bio je volonter koji je u Poljskoj završio na razmjeni studenata.

U kampu u kojem za 25 eura dobijete komad zemlje i tijesnu vreću za spavanje Irci su, baš što bi i svaki Hrvat – ispitivali za cijene. A one su ovdje nerealne – kroasan ćete platiti 20 kuna, otprilike je i cijena kave tu negdje. Čim izađete iz ograđenog, sponzorskog navijačkog tora, situacija se mijenja. Preko puta ceste, smjestila se hrvatska reprezentacija. Svega 150 metara udaljeni su od navijačke zone. Situacija na koju definitivno nismo navikli, pa je to još jedan detalj zbog kojeg nam ovo prvenstvo izgleda drugačije. Reprezentacija se izolirala tek po odlasku u šetnju u udaljeni park pod pratnjom rotirki, ali sve do podneva Bilić i igrači strpljvo su se slikali sa svakim pojedinim navijačem, prolaznikom ili lokalnim čudakom. Liječnička ekipa na čelu s Juricom Rakićem uživala je u pivu okružena zelenim dresovima, brojni Irci, naime, čekali su u redu  za fotku s Lukom Modrićem.

“Odličan igrač. Navijač sam Spursa”, priča nam Irac iz Dublina koji će za vikend u Poznaju potrošiti 700 eura, od čega 400 za let. Imali su vremena da skupe za desant na Poljsku, zadnji put na velikom turniru bili su 2002., a na Euru prije 24 godine.

Jonathan, naravno – O’Connor, predstavio se.

Uvijek nas je zanimalo, kako je moguće da Irci s toliko žara navijaju za klubove iz Premiershipa, a Engleze tradicionalno ne trpe? U našem kampu na trenutak smo mogli pomislitit da Hrvatska večeras igra protiv Manchester Uniteda.

“Eh, to je nešto što nitko ne može objasniti. Da se mene pita, prava riječ je licemjerje”

Ispred hotela, udaljenog tri kilometra od Gradskog stadiona, sad je već pristiglo i ponešto Hrvata. Dečki s Hvara uniformirani šahovnicoma od glave do pete postali su atrakcija, stigao je i legendarni Tile iz vinkovačkih Ultrasa, i standardna podrška iz Muenchena i Berlina. Poznanj – Berlin udaljeni su svega 170 kilometara.

“Da smo za svaku sliku po gradu uzimali po jedan zlot, mogli smo skupiti za put kući. Samo su nas vukli za hlače, Poljaci i Irci”

Neobična slika: Hrvati i Irci izvaljeni u ležaljkama na travi zajedno su uživali u pivu. Policija dežura dan i noć, ali posla nema. Angažirano je i 14 hrvatskih policajaca.

“Ne znamo puno o Hrvatskoj, tek da ste poput nas stalno u borbi za neovisnost”

“I da ćemo večeras odigrati tvrdo, 0:0. Irska ne zna igrati, zna se samo braniti. Ali teško nas je pobijediti”

Hrvati su zapjevali “Stand up if you hate England”, a Irci su se odmah digli na noge i pridružili im se.

U centru grada je velik broj specijalaca koji su spremni reagirati u bilo kojem trenutku kako bi očuvali mir. Kontrole na ulazu na stadion su rigorozne, potvrdili su nam to novinari koji su već podignuli svoje akreditracije, a radar je prošao i Tomo Butina koji kaže da se s takvim pretresom još nije susreo.

Vlakom iz Zagreba stigla je i posljednja velika skupina hrvatskih navijača.

Prema centru grada upali smo u rijeku navijača. Iako je Iraca u gradu puno više, to se na Starom Ryneku, središnjem gradskom trgu, ne može vidjeti. Hrvati su, kao i obično, okupirali centar, popeli se na fontanu i nadglasali Irce pjesmom “Bježite ljudi, bježite iz grada”. Prema procjenama u centru je trenutno oko 30 tisuća ljudi.

Izvrsno raspoloženi Irci i Hrvati nadglašavaju se pjesmama i čekaju polazak na utakmicu.

 

Navijači obiju zemalja na veliki su kip i fontanu stavili obje zastave. Hrvatski barjaci vise na prozorima okolnih zgrada, a na njima su imena hrvatskih gradova Vukovar, Rijeka, Senj te drugi.

U Poznanj je stigla i delegacija HNS-a. Zdravko Mamić fotografirao se s navijačima, kao i Davor Šuker, kandidat za novog predsjednika Saveza. S njima su stigli i članovi Izvršnog odbora HNS-a Miroslav Uljan, Ante Kulušić i predsjednik Udruge prvoligaša Branko Laljak. Poznanj su posjetili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegov pomoćnik Petar Skansi.

Maštoviti hrvatski navijači do centra trga uspjeli su se probiti kamperom izazvavši potpuni kaos. Dio navijača stigao je na motociklima čak iz Hrvatske. Hrvati apsolutno dominiraju centrom Poznanja.

U Poznanj su stigli i navijači iz Požege, koji su doputovali motociklima. Hrvatski navijači okupirali su centar grada, i penju se po zgradama kako bi postavili hrvatske zastave. Na balkonima su izvješene zastave s natpisima Mostar, Ljubuški, Vinkovci, Vukovar…Međutim, najviše dominira zastava na kojoj piše “Bog i Hrvati”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.