U BiH živi samo 2,2 milijuna stanovnika

Koliko trenutno u BiH živi stanovnika? Agencija za statistiku BiH podatke o tome ne objavljuje, dok demografi iznose različite procjene.

Prema popisu stanovništva obavljenog 2013. u BiH je živjelo 3.531.159 ljudi. Poznato je, međutim, da je u taj broj uključeno i oko 200.000 nerezidentnih stanovnika, odnosno onih koji ne žive u BiH, zbog čega je Republika Srpska odbila prihvatiti rezultate Agencije za statistiku BiH, te je objavila svoje podatke, piše Hrvatski Medijski Servis.

Prema podatcima Svjetske banke u BiH ne živi 49, 5 posto predratnog stanovništva. Prema popisu iz 1991. u BiH je živjelo 4.377.033 stanovnika. Kada se postotak, koji navodi Svjetska banka pretvori u brojke to znači da u Bosni i Hercegovini ne živi 2.166.631 stanovnik, odnosno da je u zemlji ostalo svega 2.210.402 stanovnika, 

Usporedbe radi u Belgiji koja je površinom skoro dvostruko manja od BiH 2012. živjelo je više od 11 milijuna stanovnika.

Prema procjenama demografa iz BiH je za 7 godina, od posljednjeg popisa, odselilo pola milijuna njezinih žitelja. Nastave li se sadašnji trendovi iseljavanja teorijski gledano BiH će u naredna tri desetljeća ostati bez stanovništva. Naravno, niti će svi željeti, niti moći odseliti iz BiH, ali odseli li glavnina mladih ljudi i radno sposobnog stanovništva, BiH će ostati bez ekonomskog i reproduktivnog potencijala i doživjet će demografski i svaki drugi slom, upozoravaju demografi i ekonomisti.

BiH bi 2023. godine trebala izvršiti novi popis stanovništva. No, znajući kako se godinama nije mogao postići dogovor o elementima popisa stanovništva te da je on postignut uz pritiske i posredovanja stranih diplomata i predstavnika Eurostata, te proveden tek 2013., dakle 22 godine nakon prethodnog popisa, teško je vjerovati kako ćemo za dvije godine imati novi popis.

Do novog popisa ostaje nam jedino da se oslanjamo na podatke međunarodnih organizacija, kao što je Svjetska banka.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

  • Neka da bar svi hoće otići pa da uhljebi moraju fizičii raditi od jutra do sutra u rudniku za sitne pare, toooooooooo😋 Jedva čekam to doživjeti😂

  • BiH je drzava s najvise registrirsnih kladionica u Europi s cak 3500 uplatnih mjesta.I jos tolko ne registriranih.Uplaceno je 598 miliona km samo u prosloj godini.Svaka vam cast nije mi jasno kako i za brasno imate.Pa vam HDZ za sve kriv mrs budale.

  • Anonimusu u 13.30::: TEBI SVAKA CAST AKO JE TO TAKO A TI PRIZNAS! TI SI TRIBA PLACU DATI ZENI, A TI POTLJE POSLA KRAMPU I KRAMPAJ!! NAJBOLJE JE ONA ANEGDOTA O „ RODU SIROKOBRISKOM“! KAZE: ROD VOLIO PIT, UVIK ZA SANKOM, UVIK LOZA NAKON PUSTI GODINA ZENA SE SITILA PA MU KAZE: DE KOFOL, JA CU PRODAVAT PICE , A TI MI PLACAJ! MORE! ALI OKO DESET NAVECE ON UZIMA SAKO I OBLACI SE , A ZENA: DICES, KUCES, A ON KAZE: SELI OD MENE! JA NISAN NIKAD U GOSTIONI NOCIO! NIJE NIKAD KASNO GRESKE ISPRAVITI! SALJI NOVAC ZENI, DICI OTVORI RACUN, NEKA SE ODMA SKIDA SA TVOG RACUNA NA NJIJOV! OSTAVI SEBI ZA STANA I REZIJA I WURSTA!!

  • HDZ stiti kladionice i HDZ ce na kraju kumovati da Hrvata nestane jer otvoreno idu u klinč sa Bosnjacima… Mjesto da se vodi mudra politika da udejmo u EU proruska HDZ nas zlorabi i na koncu ce spasti broj Hrvata na 250 tisuća odnosno ispod 10%…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.