U BiH se 46.229 osoba ne zna potpisati

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdano 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je da je osoba nesposobna potpisati se, upućeni smatraju da je većina njih nepismena te da svoj identitet potvrđuju otiskom prsta.

Podaci Agencije za identifikacijske dokumente (IDDEEA) pokazali su da je do sada od ukupnog broja punoljetnih građana koji u osobnim iskaznicama i putovnicama umjesto potpisa imaju oznaku “XX” skoro 80 posto žena, prenosi “Glas Srpske”.

Trenutno vrijedeći dokument u BiH koji ima upisanu oznaku koja znači da je osoba nesposobna da se potpiše imaju 9.653 muškarca i 36.576 žena starijih od 18 godina, kazali su u IDDEEA.

Prema njihovim podacima, najviše takvih dokumenata je izdano u FBiH i to više od 28.000, u Srpskoj 15.898, dok su ostala izdana u Brčkom i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Riječ je o osobama od kojih nadležna tijela, prilikom uzimanja biometrijskih podataka, nisu bili u mogućnosti da uzmu potpis te su naznačili da je osoba nesposobna da se potpiše, rekli su u IDDEEA.

Dodali su da nije moguće odrediti precizan podatak koliko je nepismenih, koliko slijepih, građana s invaliditetom i koliki je postotak onih kojima iz drugih objektivnih razloga nije bilo moguće uzeti potpis, jer referenti sami odlučuju hoće li razloge za to napisati u komentaru.

Prema riječima sociologa Tanje Mandić Đokić, dio te statistike su najvjerojatnije nepismeni građani, jer se slijepe osobe uglavnom potpisuju faksimilom ili uz asistenciju.

Veliki broj osoba sa poteškoćama u razvoju može se opismeniti ali u tom slučaju ne zastupaju sami sebe, te sve ukazuje da najveći postotak s tim dokumentima zapravo čine nepismeni, pojasnila je Mandić Đokić.

Iako nema preciznih podataka o starosnoj strukturi, Mandić Đokić pretpostavlja da su to najvjerojatnije građani stariji od 60 godina iz ruralnih područja, jer oko 80 posto te zabrinjavajuće statistike čine žene.

Kada je riječ o obrazovanju, praksa je pokazala da je društvo drugačije funkcioniralo ranije, te da su stanovnici ruralnih područja smatrali da je bitnije da ostanu na imanju, što je naročito vrijedilo za žene kojima su bile predodređene rodne uloge, pojasnila je Mandić Đokić.

Ističe da se to uglavnom odnosi na vrijeme od prije nekoliko desetljeća u kojem nije bilo stroge kontrole kada je riječ o osnovnom obrazovanju.

Živimo u relativno zaostalom patrijarhalnom društvu u kojem obrazovanje nije visoko cijenjeno, pogotovo za žene koje žive u ruralnim područjima, gdje je društvo unaprijed odredilo njihovu ulogu za koju nije potrebno obrazovanje, istaknula je Mandić Đokić.

Nerazvijena društva, prema njenim riječima, pored stavova, imaju problem i s razvojno-infrastrukturalnim preprekama, naročito u prošlosti kada su đaci morali pješačiti kilometrima da bi stigli u školu.

Prema popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine, bilo je skoro 90.000 nepismenih, odnosno 2,82 posto građana.

S druge strane, prema popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Srpskoj, broj stanovnika bez ikakvog obrazovanja iznosio je 58.651, od kojeg je žena bilo 49.281, a muškaraca 9.370.

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • Ljubuški žena 97 godina leži na krevetu ne zna ni čitati ni pisati. Četvoro uničadi u njemačkoj, 7 praunučadi. Kurče se oni su ko neko a nisu u stanju staricu naučiti čitat i pisat sramota fuksari. Važno je da je kuća na dva sprata

 • Uopće nije problem društva u tim ljudima. Uostalom, te su nepismene žene koje se etiketira vjerojatno bogatije znanjem od mnogih. Problem je u polu-svijetu, u polu-pismenim i priučenim kriminalcima na odgovornim javnim položajima sa nerijetko kupljenim certifikatima o stručnost i znanju, i na katastrofalnom obrazovnom sustavu, u kriminalnom nemoralu, pogodovanjima svake vrste, nepotizmu i korupciji, u licemjerju samoproklamiranih vjernika.

   • Upis, na koji se referiraš, uopće se ne odnosi na ovaj o toj ženi od 97 godina, na “kurčenje četvoro unučadi i 7 praunučadi, fuksara” i ostalo.

   • Kad već sve uspoređujete sa Njemačkom zašto nebi i to?
    Osim toga ima nas više u Njemačkoj nego u Hercegovini.

   • Država je kriva jer se ne brine ni za nepismene, ni bolesne, ni stare bez mirovina, a 70 %” umirovljenika prima 380 KM Mirovinu a 20 000 umirovljenika prima 470 KM mirovinu sa navršenih 65 godina živkta i kako da žive, ne bfinu ni za nezaposlene koji su na birou desetljećima o nisu se zbog nepotizma i kupovnih diplo a mogli zaposlitu, ni za studente, učenike, malu djecu bez dječijeg a ni za radnike kad im poslodavac može dati 600 – 700 KM plaću a najnižu plaću 450 KM.
    I onda nikakvo čudo nije što je jadna baka sama u 97 godini a unici i praunuci ostavili sve i odselili ako je uopće tako. A di su djeca koja imaju zakonsku i moralnu obavezu uzdržavati stare i nemoćne roditelje ili da država uzme njenu imovinu i skrbi se o njoj, pa vi nasljednici vidite kako i šta.
    A država ima proračune i za sve ove kategoribe se treba brinuti i donijeti zakone i realne mirovine, plače, 40 satno radno vrijeme za sve uposlene, skrb itd.
    A vi gore iznad se ne rugajte ni baki ni djeci joj jer svi vi imate stare i nemoćne u kući i u najbližoj rodbini i susjedstvu koji su sami, bolesni i napušteni,a brzo se to takvog stanja dođe. Sranota je šta čovjek može napisati o bolesnim stogodišnjacima. SRAMOTA.

    • O roditeljima se treba brinuti ako su se oni brinuli za svoju djecu.Ima dosta roditelja koji su bili nasilni,djeca nisu imala šta jesti i obući,alkoholizam u obitelji…a kad ostare eto neka se djeca brinu jer imaju odgovornost.Ljubav se uvijek vraća,o brižnim roditeljima djeca se uvijek brinu.

     • 15.51,
      To što si napisala je stvar odgoja i osjećaja djece za roditelje a rijetki se ne brinu o svojoj djeci i svojim roditeljima kad odtare.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.