U BiH rođeno osmero djece migranata, neki imaju pravo na bh. državljanstvo – Jabuka.tv

U BiH rođeno osmero djece migranata, neki imaju pravo na bh. državljanstvo

Prema nepotpunim, ali jedino dostupnim informacijama, u Bosni i Hercegovini rođeno je osmero djece (šestoro na području Bihaća i dvoje u Salakovcu kod Mostara) od početka povećanog priliva migranata u BiH koji prelaze teritorij BiH idući takozvanom balkanskom rutom u namjeri da dođu do zemalja Europske unije.

Na jednom skupu organiziranom u prosincu prošle godine povodom tog pitanja u neslužbenim razgovorima među sudionicima istaknuto je i to da je bilo problema oko upisa djece u matične knjige rođenih, zbog nepostojanja adekvatne dokumentacije i nedostatku volje roditelja da to učine.

S druge strane, Zakon o državljanstvu BiH propisuje da će državljanstvo BiH biti dodijeljeno samo djetetu koje je rođeno ili pronađeno na teritoriju BiH čija su oba roditelja nepoznata ili nepoznatog državljanstva ili bez državljanstva ili ako je dijete bez državljanstva. To znači, pojasnili su za Fenu u Ministarstvu civilnih poslova BiH, da rođenjem na teritoriju Bosne i Hercegovine državljanstvo može steći samo nahoče ili dijete čiji su roditelji apatridi – osobe bez državljanstva.

Kada je u pitanju sklapanje braka između državljanina BiH i migranta, situacija je ista kao u odnosu na sklapanje braka s bilo kojim strancem pa ne postoje bračne smetnje koje se odnose ili su u vezi sa statusom migranta, odnosno stranca.

Stranac, bračni drug državljanina BiH, ima pravo na privilegiranu naturalizaciju, a to znači da nakon pet godina braka, uz uvjet da brak još traje i uz ostvarenje prava na stalni boravak (stječe se nakon pet godina privremenog boravka) može aplicirati i uz ispunjenje drugih uvjeta steći bh. državljanstvo, podsjetili su u Ministarstvu.

Dijete rođeno na teritoriju BiH čiji je jedan roditelj državljanin BiH, a drugi roditelj stranac (može biti i migrant) stječe bh. državljanstvo rođenjem, a dijete istih roditelja koje je rođeno u inozemstvu ima pravo da se do navršene 23 godine starosti prijavi radi evidentiranja državljanstva BiH, dok se protokom ovog roka to pravo gubi.

Posljednji podaci Ministarstva sigurnosti BiH potvrđuju da je u BiH u posljednjih 13 mjeseci ušlo 24.678 nezakonitih migranata, i to najviše u listopadu prošle godine, a samo u siječnju ove godine državnu granicu ilegalno je prešlo njih 790.

Među tih 790 migranata bilo je i 20 maloljetnika bez pratnje i njih 19 iskazalo je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

(Fena)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.