U BiH razlika u cijeni potvrde o državljanstvu od 10 do 110 KM

Vlasti BiH pokrenut će inicijativu za izmjenu propisa kako bi se ujednačila cijena izdavanja potvrde o državljanstvu, s obzirom na to da je sadašnja razlika ogromna, čak i do deset puta, piše današnji “Večernji list”.

Razlika koju građani plaćaju za dobivanje identičnih dokumenata na različitim razinama vlasti u BiH je od 10 do 110 maraka, te Vijeće ministara BiH potporom inicijativi želi da se ova oblast harmonizira prema europskim i standardima u zemljama okruženja.

Kako je sada zakonski uređeno, potvrdu o državljanstvu BiH i državljanstvu entiteta izdaje tijelo koje vodi matičnu knjigu rođenih, a to su u ovome slučaju općine. Državljanstvo se upisuje u matičnu knjigu rođenih bez posebne odluke kada se utvrdi da ta osoba ispunjava uvjete stjecanja.

Građanima Federacije BiH u svim općinama i gradu Mostaru su tek od sredine lipnja ove godine dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i potvrda o državljanstvu, bez roka važenja.

Problemi kod izdavanja ovih dokumenata koji su sada trajni pa ih ne treba mijenjati, javili su se zbog odluke federalnih vlasti da rubriku nacionalnost upisuju tek na zahtjev osobe koja to traži. U većini slučajeva osobe u podnošenju prvog zahtjeva ne traže upisivanje nacionalnosti dok u ruke ne dobiju trajni dokument. Tek nakon toga traže dodatni upis nacionalnosti, kako je to nekada bilo, što traži i dodatni financijski trošak.

Sve ove pojave loše djeluju na pokušaje s jedne strane međusobnog integriranja, dok se s druge strane inzistiranje na nepotrebnim posebnostima odražava na životni standard.

Malo je toga sto spaja BiH, kako na razini dva entiteta tako i u međusobnim stvorenim mini svjetovima između tri naroda. No, ono što neizostavno određuje njihovu sudbinu i oko čega je ujedinjen birokratski aparat je otežavanje i poskupljivanje života, piše Večernjak, a prenosi Federalna novinska agencija.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.