U BiH potreban špediter za robu kupljenu putem interneta i skuplju od 50 KM?

Pošiljka paket

Kupci iz BiH koji naručuju robu iz inozemstva standardnim putem ili putem interneta, a čija vrijednost prelazi 50 KM, od sada moraju platiti špeditera i PDV od 17 posto te nekoliko dodatnih troškova kako bi preuzeli svoj paket.

Veliki broj građana javio se redakciji portala Klix.ba kazavši kako im roba stoji na carini, a da su iz carinskoga referata dobili obavijest da su dužni u roku od 10 dana angažirati špeditera kako bi se okončao proces carinjenja.

“Službenik carine mi je rekao kako je došla naredba ‘s vrha’ da se mijenja način carinjenja. Na moj upit gdje se nalazi službena obavijest o promjeni načina carinjenja službenik mi je rekao da promjena još uvijek nije prošla ni proceduru niti legalizaciju. Na moj daljnji upit kako je moguće da se nešto primjenjuje, a za što još uvijek ne postoji zakonska osnova, službenik mi je rekao da on nije relevantan da odgovori na to pitanje i da je njima bilo lakše raditi na stari način”, kazao je jedan od kupaca.

Prema informacijama koje je dobio, novi način carinjenja podrazumijeva da je primatelj od sada dužan angažirati špeditersku pravnu osobu za zastupanje u procesu carinjenja za sve narudžbe koje prelaze 50 KM.

“U praksi to znači da za nešto što se naruči preko interneta i košta 51 KM treba dodatno platiti špediterske troškove minimalno 50 KM (zavisi od špediterske tvrtke), na što se onda zaračunava carina (npr. za mobitele je to 10 posto), zatim se na taj iznos zaračunava 17 posto PDV-a, dodaje se 10 KM fiksnih administrativnih troškova i na kraju se naplaćuje otvaranje paketa 3,5 KM – 8,5 KM”, kazao je.

Drugi kupac koji je kontaktirao Klix.ba kazao je kako je preko interneta naručio bateriju u vrijednosti od 45 eura, a samo usluge špeditera iznose 60 KM.

“Na primjer, ako naručeni mobitel košta 51 KM, kupac će morati platiti davanja u iznosu od 95 KM, tj. mobitel zajedno sa davanjima će na kraju koštati 146 KM”, rekao je kupac.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) Ratko Kovačević rekao je za Klix.ba kako “nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta”.

“U ranijem razdoblju je većina paketa koji su stizali u BiH bila carinjena putem poštansko-carinske deklaracije prema jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto jer se radilo o puno manjem
broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta robe.

Međutim, na osnovu određenih analiza koje su urađene u UNO tijekom prošle 2016. godine možemo reći da je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH naručene putem interneta i da ta roba stiže putem poštanskih paketa.

Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljke i više se to ne može cariniti putem poštansko-carinske deklaracije prema jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnositi jedinstvena carinska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe.

To može uraditi samo osoba ovlaštena za provođenje carinskoga postupka – špediteri”, rekao je Kovačević. Dodao je da UNO trenutno vrši doradu svoje informatičke carinske  aplikacije Asycuda World kako bi se pojednostavio postupak carinjenja navedenih poštanskih pošiljki čija vrijednost prelazi 50 KM. Po okončanju ovoga procesa, stvorili bi se uvjeti da nadležne pošte u BiH usmeno podnose prijave za poštanske pošiljke naručene internetom manje vrijednosti.

“Umjesto prijavljivanja tih pošiljki putem carinske deklaracije (JCI) i angažiranja špediterskih tvrtki, stvorili bi se uvjeti da bi se moglo odobriti njihovo usmeno prijavljivanje uz izdavanje obračuna neizravnih poreza carinskih organa. U tom smislu bilo bi moguće da se u carinskoj aplikaciji i za poštanske pošiljke podrži ovakav način prijavljivanja uz obračun uvoznih davanja po redovnoj carinskoj stopi (uz povlačenje elemenata iz važeće Carinske tarife BiH), te obračuna PDV-a i trošarine. Očekujemo da bi se ovi uvjeti mogli stvoriti u razdoblju od sljedećih mjesec dana, kada bi carinska informatička aplikacija bila spremna za ovakav način carinjenja pošiljki koje građani BiH sve više poručuju putem interneta i stižu putem poštanskih paketa u BiH”, kazao je Kovačević.

Istaknuo je kako građani BiH i dalje mogu primati pošiljke iz inozemstva neznatne vrijednosti ako je riječ o poklonima koje dobivaju od fizičkih osoba tako da ih usmeno prijave za uvozno carinjenje bez potrebe angažiranja
špediterskih kuća, a u slučaju da prelaze vrijednost od 50 KM mogu se cariniti putem poštansko-carinske deklaracije prema jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto.

Kupci iz BiH smatraju da će ovi nameti dovesti do značajnoga pada ili kraja kupovine putem interneta.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Sve se pomalo centralizira i sarajevskim ultraunitaristima i velikobošnjačkim šovinistima ogrnutim plaštom “građanštine” ponestaje mjera za kulučenje pa zadiru u sve pore od običnog duhana do šverca mobitela i ostalih sitnih potrebština koje su se do sada mogle naručivati internetom. I ovo se može jednostavno prevazići udruživanjem većeg broja poznatih osoba u kakav obrt ili korištenjem usluga sličnog obrta ili kakvog uslužnog poduzeća koje će raditi za pristojnu proviziju, a tzv. država beiha će biti “oslobođena” direktnog kupovanja putem interneta.

  • treba samo švercat,ništa neprijavljivat jedino carinike za mito i korupciju,,malo uzeli lopovi jeli?,poneseš 10 nutela iz njemačke i dokuće ih moraš podjelit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.