U BiH osnovana nova hrvatska politička stranka

Nova hrvatska politička stranka u BiH osnovana je u subotu u Prozor-Rami, a njezin utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević koji je odmah najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) kojega predvodi HDZ BiH.

Ivančević i njegovi suradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se “utopili” u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ BiH.

Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju, kazao je u subotu Ivančević ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti, prenosi Hina.

Kazao je i kako su Hrvati u Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj općini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravične raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

Najavio je kako će RNS djelovati prije svega na razvitku Rame i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive, ali je spreman djelovati i na višim razinama vlasti kako bi Hrvati u cijeloj BiH konačno dobili oporbu koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

Svi drugi narodi imaju oporbu, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji, kazao je Ivančević neizravno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki oporbeni glas među Hrvatima.

Najavio je suradnju sa svima koji imaju sličan politički program s ciljem jačanja oporbe politici koju vodi HDZ BiH.

Ivančević je na čelu općine Rama već četvrti mandat i svaki put je pobijedio u srazu s kandidatima iz HDZ BiH. Općina Prozor-Rama je po zadnjem popisu iz 2013. godine brojala nešto više 14.000 stanovnika od kojih je Hrvata oko 10.000, no ta je lokalna zajednica važna i politički i gospodarski jer se u njen proračun slijevaju veliki prihodi od eksploatacije vode u Ramskom jezeru koja se koristi za proizvodnu električne energije.

Tako su u ovoj godini u općinskom proračunu po tom osnovu planirani prihodi od oko 20 milijuna maraka, prenijela je Hina.

Ivančević: Trpim pritisak Crkve, Zagreba i Mostara, ne želim biti u režimu HDZ-a

(www.jabuka.tv)

21 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.