U BiH opada broj higijenski neispravne hrane

Radi edukacije gospodarstvenika i predstavnika gospodarskih komora iz Srbije i BiH o zakonodavstvu u oblasti sigurnost hrane u BiH, Agencija za sigurnost hrane BiH organizirala je seminar “Zakonodavstvo iz oblasti sigurnosti hrane u BiH”.

Seminar je organiziran u suradnji s Područnom gospodarskom komorom Bijeljina i Regionalnom komorom Valjevo.

Inače, seminar je organiziran u sklopu projekta “Regija sigurne hrane“, koji financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Srbija-Bosna i Hercegovina, a provodi ga Područna gospodarska komora Bijeljina u suradnji s Regionalnom gospodarskom komorom Valjevo.

Opći su ciljevi spomenutog projekta zaštita zdravlja potrošača, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH i Srbiji i razmjena najboljih praksi među proizvođačima  i trgovcima hranom.

Tim povodom u izjavi za novinare direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić kazao je kako Agencija s gospodarskim komorama tijekom održavanja seminara želi upoznati sudionike sa svim pitanjima koja su vezana za sigurnost hrane i s propisima o hrani te sa zahtjevima o sigurnosti hrane.

Govoreći o usklađivanju propisa iz Europske unije o sigurnosti hrane i propisa iz BiH, Mačkić je kazao kako u ime Agencije za sigurnost hrane BiH može reći da je usaglašeno 95 propisa s propisima EU koji su u nadležnosti spomenute institucije, te da su izdane 22 brošure koje svojim sadržajem pomažu proizvođačima hrane da implementiraju donesene propise.

Mačkić je istaknuo kako je u opadanju broj higijenski neispravne hrane.

“Od 2006 godine pratimo i prikupljamo nalaze laboratorija i on se kreću od 140 do 180 tisuća. Rezultati tih nalaza pokazuju da je svake godine broj slučajeva higijenski neispravne hrane u opadanju. Danas smo skrenuli pažnju proizvođačima hrane i subjektima koji posluju s hranom da su oni odgovorni za to plasira li se na tržište BiH ili na druga tržišta zdravstvena ispravna hrana.

 Od 2006 godine do danas imamo u opadanju broj oboljenja koja se prenose hranom”, zaključio je Mačkić.

(Fena)

Nema komentara

Komentiraj: