U BiH nezaposleno 26 tisuća fakultetski obrazovanih žena

Nezaposlenost u BiH ne jenjava, a u posebno teškom položaju su žene. To potvrđuje činjenica da je 51 posto nezaposlenih u BiH ženskog spola. Prema podacima Agencije za statistiku u listopadu u BiH je bilo 279.774 nezaposlenih osoba ženskoga spola.

U ženskoj populaciji najveći broj nezaposlenih osoba je sa srednjom spremom, 87.233, nekvalificiranih NK 79.239 i s VKV i KV kvalifikacijom 76.886 osoba ženskog spola.

Kada su u pitanju fakultetski obrazovane žene njih je 26.638 nezaposleno, dok je sa višom stručnom spremom nezaposleno 4.675 žena.

Unatoč tome što žene spadaju u grupu jeftinije radne snage bez obzira na njihovu kvalificiranost ženama je iznimno teško naći, ali na kraju zadržati posao. U posebno teškom položaju su žene i djevojke u reproduktivnom dobu, jer za njih trudnoća često znači otkaz.

Poslodavci vrlo često trudnim zaposlenicama daju otkaz, jer im ne žele dati porodiljni dopust, a nekim slučajevima žene su primorne ranije se vratiti na posao u strahu od gubitka istog.

Crna statistika zasigurno je pokazatelj kako sadašnje stanje ne daje nadu da će položaj i zaposlenih i nezaposlenih žena biti bolji. Zbog svega ovoga pred ženama u BiH je vječita dilema: Majčinstvo ili posao?

(Moja.ba)1 komentar

 • PA DA.

  UGLAVNOM SU ZAVRSILE FAKULTETE
  ZA KOJE NEMA POSLA I KOJI NE DAJU NIKAKVA PRAKTICNA ZNANJA.

  NIJE STVAR U TOME DA SE ZAVRSI FAKUTLET
  VEC DA SE ODABERE STA CE SE RADITI.

  OVAKO BACAJU SE NOVI I VRIJEME NEZASTO,
  A ONDA UDRI U KUKNJAVU – MI SMO BEZ POSLA.

  KAO DA CE TE NEKO ZAPOSLIT SAMO ZATO STO IMAS FAKULTET !
  SMIJESNO !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.