Bečki koncert prenosit će 90 država

Tradicionalni “Novogodišnji koncert Bečke filharmonije” koju Austrijska radio-televizija ORF od 1959. godine svakog 1. siječnja prenosi iz Zlatne sale bečkog Musikvereina, ove godine prenosit će se u 90 država svijeta. Koncertom će već peti put dirigirati slavni Zubin Mehta kojeg za Bečku filharmoniju veže pedesetogodišnja suradnja.

Na programu su kompozicije, pretežno valceri i polke, obitelji Strauss, odnosno Johanna oca i sina, Eduarda Straussa i Josefa Straussa te Franza von Suppea i Hansa Christiana Lumbyea kojeg nazivaju i “Straussom sjevera”, priopćeno je iz Compressa Sarajevo.

Novogodišnji koncert će biti u znaku nekoliko jubileja koje Beč slavi u 2015. godini, a to su 650 godina Univerziteta u Beču, 200 godina Tehničkog univerziteta i 150 godina raskošnog bečkog bulevara Ringstraße koji okružuje gradsku jezgru i na kojem su smještene mnoge važne bečke institucije i građevine.

Svake godine se posebna pažnja posvećuje ukrašavanju Zlatne sale, a ovaj put je zadatak pripao gradskom poduzeću za uređenje zelenih površina “Wiener Stadtgärten”.

Novogodišnji koncert cvjećari smatraju vrhuncem sezone, a ovaj put su odabrali 30.000 cvjetova u ružičastoj, narančastoj i žutoj boji. Ove vesele jarke boje trebaju podsjećati na indijsko podrijetlo dirigenta Mehte.

Zbog velike potražnje koja vlada za najpoznatiji koncert klasične glazbe na svijetu karte se dijele slučajnim odabirom, isključivo preko web stranice Bečke filharmonije. Na ovaj način svi ljubitelji glazbe imaju jednake šanse, priopćeno je iz Compressa Sarajevo.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.