U BiH mlađi vozači voze automobile starije od sebe

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje od 2035. godine.

I dok EU u skorijoj budućnosti planira prodaju novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje, u BiH mlađi vozači voze automobile starije od sebe koji u zapadnijim zemljama uopće ni bi mogli sudjelovati u prometu.

Tako je u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju ove godine registrirano ukupno 126.917 vozila, među kojima ih je 76.212 starijih od 15 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Ukupan broj registriranih vozila u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju veći je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše je registrirano automobila – 103.449, od kojih su 65.283 starija od 15 godina. Među registriranim cestovnim motornim i priključnim vozilima nalazi se 657 autobusa, od kojih je više od polovine starije od 15 godina, kao i 12.332 teretna vozila, među kojima je najviše onih starijih od 15 godina, piše Večernji list.

Prosječna starost motornih vozila u BiH nešto je iznad 16 godina, s tim da je oko 45 posto starije od 21 godine, a više od 87 posto voznog parka starije je od 12 godina.

EU zabranjuje proizvodnju automobila na fosilna goriva

Također, broj vozila starijih od 25 godina još uvijek čini gotovo petinu ukupnog voznog parka, dok broj vozila s Euro 3 i Euro 4 motorom čini više od polovine ukupnog broja registriranih motornih vozila. Od ukupnog broja registriranih motornih vozila u BiH, 0,91 % su registrirana nova vozila koja su kupile fizičke ili pravne osobe u 2021. godini.

Gotovo 73 posto vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo, gotovo 20 posto koristi benzin, dok broj vozila s alternativnim pogonskim gorivom iznosi manje od sedam posto.

U BiH je tijekom 2021. prvi put registrirano 69.959 cestovnih vozila, što čini 6,1 posto od ukupnog broja. Od ukupnog broja prvi put registriranih vozila, 14,98 posto je novih, dok je 85,02 posto uvezenih rabljenih vozila, objavio je BiHAMK.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prošle godine u BiH je uvezeno 50 električnih i 359 hibridnih vozila. Godine 2020. uvezeno je 12 električnih vozila, 2019. 14, godinu ranije sedam, a 2017. godine 10.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Ha ha ha haaaa, nek okače ovu priču i spiku mačku o rep, naslov je deb.ilan, kao prvo – ajmo – cijene goriva ?? evo jesmo li ih mi digli sami ? – i jesu li možda velike, pa do prije godinu ipo dvi, gorivo bilo dizel oko 1,71 km pa o čemu pričamo ? – samo idi.ioti i oni koji znači doslovno bacaju novac danas vozaju neke bmvenčine i slične kerozinske autine koje troše iznad 7 litara, pa ko će voziti danas auto koje troši puno ?? samo onaj tko ima love na bacanje, ta to i mala beba danas shvaća, i onda neko naruči ovakav članak od masonerije sa zapada di kofol kao sad mi ne smijemo voziti recimo dvojku koja troši oko 5 litara, ma daj, nek se gone posebice ti licemjeri švabe, zašto su to teški licemjeri ? evo dokaza: prije nekoliko godina oni su nama ovamo i plus susjednim zemljama nametnuli teške restrikcije zabranili svaku pomisao da recimo obnavljamo termoelektrane i slično, i te spike, da bi danas nakon što su pogođeni putinovim restrikcijama i zavrćanjem pipe energenata iz rusije, oni sami krenuli mahom otvarat ponovno termoelektrane, pa o čemu pričamo? i sad samo ovu licemjernu priču pogledajmo i u ovom kontekstu automobila, ista je to spika, sve se vrti oko goriva i energenata i cijena i uvoza i slično ma samo je u tom sva poanta, kakva starost automobila, pa bolja je 10 puta dvojka danas koja troši 5 i manje litara od nekog nabrijanog bmwa ili slično koji troše oko 7 i više litara, kažem opet danas samo bu.dala vozi auto koje troši iznad 7 litara, i sve se svodi opet na te ucjene čiste licemjerne, jer što bi mi vozili auta koja malo troše eto to je cijela poanta, ma kakvi ne smijemo, ako njemci oće da mi moramo puno plaćati za gorivo to moramo onda i ”ispuniti” a evo im šipak

 • Skocile cijene auta do 40 posto, cijene goriva, rezervnih dijelova, guma…auto postaje luksuz. A kad zivis na selu auto je i prijeka potreba, a 50 posto jos zivi na selu i to je dobro zbog drugih stvari.
  Nije problem godina auta koliko sto tehnicki moze proci svatko, sto mozes vozit neispravno auto i na celavim gumama, sto se ceste lose odrađuju kad se grade i nitko ne odgovara.

  • imaš ih džabe prika na piku pogotovo te što srču i loču kerozin, moreš nać bmwa danas jeftinije duplo recimo od golfa 3,4oke a kamoli petice ..

 • Morebit da sirotinja gore u bosni voze takva auta ali u hercegovini imas dosta novih i vrlo mladih vozila. Nisu vise toliko mercedesi ali ima puno renola , pezoa itd. naravno puno volswagena svih klasa

  • Treba se ukinuti ograničenje uvoza vozila.
   Vozilo dobro sa Euro 5 Motorom to si može rjetko tko priuštit u BiH.Treba dignuti Kredit da ga može kupiti.
   Tko ima novaca taj će uzeti novo a tko nema taj je sretan da može uvesti jeftino dobro auto.
   Rabljena vozila u Njemačkoj su redovno održavana i jako je strog tehnički pregled.
   Auta iz Njemačke se ne mogu poredit sa rabljenim autima voženim u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.