EU zabranjuje proizvodnju automobila na fosilna goriva

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje od 2035. godine.

Ovaj dogovor utire put modernoj i konkurentnoj automobilskoj industriji u Europskoj uniji. Svijet se mijenja i mi moramo ostati predvodnici u inovacijama, izjavio je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Češko predsjedništvo pregovaralo je u ime 27 država članica s predstavnicima Europskog parlamenta.

Postignut je dogovor da se do 2030. godine za 55 posto smanji emisija ugljikova dioksida iz novih automobila, a za 50 posto za kamionete u odnosu na razinu iz 2021. godine te do 2035. treba postići nultu emisiju i za nove automobile i za kamionete.

Ovaj je dogovor dio paketa ”Spremni za 55 posto”, u kojem je EU zacrtao cilj smanjenja neto emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

Ovaj dogovor sada još moraju prihvatiti, većinom glasova, Europski parlament i Vijeće, a nakon toga on će postati i obvezujući za sve države članice EU.

Od obveze prelaska na pogone s nultim emisijama bit će izuzeti mali proizvođači automobila, oni koji godišnje proizvedu do 1.000 vozila, dakle, pretežno proizvođači hiperautomobila.

Pjesma posvećena legendarnom Golfu ”trici”

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.