U BiH krivotvorili tenisice Nike u vrijednosti 100.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na području Regionalnog centra Tuzla, privremeno su oduzeli raznu robu vrijednu više od 100.000 KM, javljaju bh. mediji.

Iz UIO je priopćeno da je u kontroli kontejnerske pošiljke iz Kine, u carinskoj ispostavi Tuzla, otkriveno 1.200 pari tenisica, gdje je detaljnim pregledom utvrđeno da se radi o tenisicama marke “Nike-Mercurial”, a koje je uvoznik iz Distrikta Brčko pokušao uvesti u carinsko područje BiH.

krivotvorena_roba
S obzirom da se radi o zaštićenom robnom pečatu, postupajući po službenoj dužnosti Carinska ispostava Tuzla pismeno se obratila pravnom zastupniku „Nike“ za BiH u cilju daljnjeg postupanja prema odredbama Zakona o pečatu u BiH.

Otkriven je i novi modalitet prijevare od strane uvoznika koji na prostor BiH nastoje uvesti krivotvorenu robu.

Naime na tenisicama su primjećene neobične oznake koje su asocirale na robni znak „Nike“.

Na potplati tenisice je bio vidljiv utisnut natpis „Mercurial“ što je dodatno asociralo da tenisice tog naziva ima samo „Nike“. Uočeno je da neobičan znak koji se nalazio s lijeve i desne strane tenisica nije ni zalijepljen na tenisicu niti je ofarban.

krivotvorena_roba2
Blagim struganjem isti je počeo otpadati i da se ispod istog pojavljuje znak crne boje, zaštićene robne marke „Nike“.

Također, na Graničnom prelazu Pavlovića most, zbog utvrđenih carinskih prekršaja od nekoliko osoba oduzeta je razna roba u vrijednosti od 20.000 KM.

krivotvorena_roba3
Radilo se o 13.056 komada samoljepljivih etiketa raznih robnih marki Nike, Fila, Puma i Adidas. Pored toga jedna osoba je pokušala nezakonito uvesti u BiH bez prijavljivanja carinskim tijelima raznu kožu i metalne ukrase, trake i ljepilo za obuću.

Privremeno su oduzete i razne jakne od trapera koje nisu bile prijavljene za uvozno carinjenje. Osobe koje su počinile carinske prekršaje predate su u nadležnost Prekršajnog odjeljenja Osnovnog suda u Bijeljini.

(www.jabuka.tv)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.