U BiH će se proizvoditi vatrogasna vozila

Bosna i Hercegovina uskoro će se moći pohvaliti s prvim vatrogasnim vozilom koje je proizvedeno pod njenim okriljem.

Naime, početkom ove godine u Živinicima ja otvorena firma Sućo d.o.o., a njen vlasnik Suad Bešlić i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković potpisali su memorandum o suradnji kojim su određene smjernice za stvaranje ambijenta neophodnoga za proizvodnju prvog vatrogasnoga vozila na području naše zemlje.

Firma Sućo, inače predstavnica njemačke kompanije Lentner GmbH koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, u siječnju ove godine počela je s radom u Živinicama.

Posao dobilo 15 osoba

Priliku za posao dobilo je 15 osoba koje trenutno izrađuju dijelove vatrogasih vozila. Nakon izrade, oni se šalju na sklapanje u Njemačku, a s obzirom na to da su zaposlenici ove firme prošli edukaciju, sada su spremni za izradu kompletnoga vozila u našoj zemlji.

To bi se, prema najavama općinskog načelnika Samira Kamenjakovića, trebalo desiti tijekom iduće godine.

“Do kraja ove godine bi trebali popraviti jedno vatrogasno vozilo iz Vatrogasne jedinice u Živinicama, a već iduće bi trebali početi proizvoditi vatrogasno vozilo na kojem će pisati: Made in BiH”, kazao je Kamenjaković za Klix.ba.

Vrijednost vozila čiji se dijelovi šalju u Njemačku na sklapanje iznosi blizu 600.000 eura.

S druge strane, Kamenjaković ističe da bi ova firma do kraja 2017. trebala imati zaposlenih blizu 100 mladih ljudi koji bi se bavili visokosofisticiranom proizvodnjom vatrogasnih vozila po njemačkim standardima i normama.

“Posebno je važno da je Bešlić donio kompletan softver koji je instaliran u četvrtak na informacijskom sustavu u njihovoj firmi. Uz pomoć ovog softvera, pored vatrogasnih omogućena je i proizvodnja sanitetskih i ostalih namjenskih vozila za kojima se ukaže potreba na tržištu.

Ukoliko ovaj projekt u potpunosti uspije moći će se proširivati i na druge općine i to će biti jedna serijska proizvodnja vatrogasnih vozila”, naglašava općinski načelnik.

Prilika da mladi naprave nešto pozitivno

Nakon potpisivanja memoranduma o suradnji Bešlić je kazao da ne želi da mlade osobe napuštaju Bosnu i Hercegovinu i da im se treba pružiti mogućnost da u svojoj državi naprave nešto pozitivno.

Kazao je i da ova firma svoje proizvode plasira na tržište Njemačke, Kine, Tajvana…

“To su najmodernija vozila. Dosad smo uradili nekoliko vozila za njemačko tržište. Ovdje se samo rade dijelovi, a tamo se sklapaju i pakiraju za jedno takvo vozilo. To bih mogao usporediti naprimjer sa onim što je nekada radio TAS u Sarajevu. Oni su vozili dijelove i sklapali, mi vozimo sirovinu i vraćamo gotov proizvod za Njemačku”, pojasnio je Bešlić.

Inače, u protekla četiri mjeseca na području Živinica došlo je do potpunoga uređenja poslovne zone, a prema Kamenjakovićevim najavama do jeseni se očekuje dolazak još dvije firme iz Austrije i Njemačke koje će otvoriti tvornice i zaposliti po 150 ljudi.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.