U BiH 92 multimilijunaša i 540.000 nezaposlenih

Oko milijun stanovnika Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 živi ispod te granice. Na drugoj strani je 617 superbogataša. Srednja klasa je potpuno uništena, i to je socijalna slika današnje BiH, piše Dnevni list.

Prema svim analizama, oko 30.000 stanovnika BiH ima što jesti samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u tzv. narodnim kuhinjama.

U BiH je više od 540.000 nezaposlenih, uz samo 718.000 zaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka, a jednak broj zaposlenih ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi.

Od oko 500.000 umirovljenika u BiH njih više od 60 posto ima mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je na petom mjestu među najsiromašnijim europskim državama iza Moldavije, Ukrajine, Kosova i Albanije, piše Dnevni list.

U BiH se po glavi stanovnika godišnje potroši 28 kilograma mesa, a u državama EU 91 kilogram, u EU se godišnje po glavi stanovnika pojede 35 kilograma kruha, a u BiH 110. S druge strane, u BiH postoji mali broj vrlo bogatih osoba. Istraživanja pokazuju da u BiH žive 92 multimilijunaša čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi maraka.

U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologiji, pripada svaka osoba je čije bogatstvo veće od 30 milijuna dolara. K tome, broj multimilijunaša u BiH raste, 2012. godine bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a po procjenama na kraju 2016. bit će ih više od 100. U BiH živi i 525 milijunaša, koji na računima u bankama imaju milijun i više maraka.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Ovo je realna slika ratni profitera,politički moćnika,kladioničarske i narko mafije,.Ispitaj te porijeklo novca tih multi milijunaša i milijunaša,plaćeni porez u zadnjih 10-20 god.i biti će vam sve jasno.LJudi imaju milijunsku ušteđevinu,nekretnine,stanove od Jadrana do Dubaija,Londona,bjesne aute a godišnje prijave po 100 000 km prometa ,obrta.Što tu rade istražni organi i država.Kako netko neradi ništa,ne uposlen vozi Audi Q-7,troši mjesečno po 10-20 000 km.i nikom to nije sumnjivo i nelogično.

  • Jedni su se obogatili na “vrećama” iz HR, drugi raznim utajama, švercom itd u godinama kad su neki gubili glavu na prvim crtama i naravno sad imaju legalan posao i pošteni su, hahaha, neki su privatizirali vrijedene objekte za 1 DEM i također sad su uspješni, uglavnom ne vidim da je netko počeo od “0” imao super ideje i na taj način postao bogat.Kod nas da bi se ugurao u srednji sloj koji za mene znači čovjeka koji radi i prima plaću od koje može pregurati od 1. do 1. sljedećeg mjeseca, a ne samo od 1. do 2. tekućeg mjeseca, TREBA imati JAKU VEZU, onda nemamo što pričati kakva nam MREŽA ne obična veza treba da bi postali bogati.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.