U BiH 22 šumska požara izazvana namjerno

Županijska ministarstva unutarnjih poslova utvrdila su kako je 12 od 85 šumskih požara, koji su se od početka ove godine dogodili u Federaciji BiH, namjerno izazvano, potvrđeno je za Focus iz Federalne uprave policije.

Slična situacija je i na području RS-a gdje je tijekom prvih osam mjeseci 2017. godine evidentirano deset kaznenih djela izazivanja požara, piše Večernji list BiH.

Sankcioniranje počinitelja

Policija u Federaciji BiH je, osim šumskih požara, evidentirala i namjerno izazivanje požara u stambenim i pomoćnim objektima, vozilima, kao i poslovnim prostorima. – Devet kaznenih djela je rasvijetljeno, a okružnim javnim tužiteljstvima podneseno je 10 izvješća – kazala je za Fokus.ba načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS-a Mirna Miljanović.

Od početka godine MUP RS-a je evidentirao i 21 kazneno djelo izazivanja opće opasnosti požarom, od čega je 12 kaznenih djela rasvijetljeno. Osoba koja izazove požar u Bosni i Hercegovini može biti osuđena na kaznu zatvora u trajanju do 12 godina.

Prema Kaznenom zakonu Federacije BiH, kaznom zatvora od jedne do osam godina kaznit će se onaj tko zapali tuđu kuću ili drugu zgradu namijenjenu stanovanju ili gospodarskom korištenju ili tuđu poslovnu zgradu ili zgradu u javnoj uporabi te onaj tko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera, ili istodobno izazove više šumskih požara.

Ovisno o visini štete

Ako je paljenjem kuće, zgrade, poslovne zgrade ili zgrade u javnoj upotrebi prouzročena šteta koja prelazi 100.000 KM ili je kazneno djelo učinjeno u cilju prijevare osiguravajućeg društva, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od dvije do 12 godina.

Zakon također propisuje kako onaj tko učini iz nehaja kazneno djelo izazivanja šumskog požara zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera ili istodobno izazove više šumskih požara, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

Tko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju, može dobiti kaznu zatvora od dvije do 12 godina. Onome tko to kazneno djelo učini iz nehaja prijeti novčana ili kazna zatvora do tri godine.

U Kaznenom zakonu Republike Srpske propisana su dva kaznena djela koja se odnose na podmetanje požara. Za kazneno djelo izazivanja požara propisan je raspon od novčane kazne do osam godina zatvora, ovisno o posljedicama nastalim zbog izvršenja tog kaznenog djela, dok je za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti propisan raspon kazne od šest mjeseci do dvanaest godina zatvora.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: