Google slavi 19 godina uz 19 najzanimljivijih “Doodlesa”

Kako bi obilježili 19 godina povijesti Googlea, IT div je u najnoviji Google Doodle ubacio čak 19 najzanimljivijih interaktivnih crtkarija iz prošlosti, piše Tportal.hr.

Evo kako ih pokrenuti.

Priča, poput mnogih drugih iz Silicijske doline, kaže kako je Google stvoren u garaži. Osmislila su ga dva studenta, Larry Page i Sergey Brin uz minimalne resurse, a danas je riječ o najkorištenijoj i izgledno najmoćnijoj web tražilici na svijetu. Uz 4,5 milijarde korisnika kroz 160 zemalja diljem svijeta, bio je i red da se 19 godina (koje Google slavi 27. rujna) proslavi uz odgovarajuću crtkariju, Google Doodle na glavnoj stranici tražilice.

Ovaj put su u Googleu odlučili pružiti pogled na 19 godina postojanja, tj. 19 iznenađenja koja su pokrenuli kroz sve godine – baš kao i popularnu igru (u novom ruhu) Snake. Posjetite li Google.com, prikazat će vam se ‘kolo sreće’ koje možete zavrtjeti i koje u sebi krije 19 starih interaktivnih crtkarija i igara.

Što se sve krije iza polja?

Tu je sve iz 19-godišnje povijesti crtkarija i postojanja Googlea. Spomenuta nova igra Snake, Tic-Tac-Toe, kviz za Dan Zemlje, Pac Man iz 2010., slagalica Beethovenovih skladbi i još mnogo drugih. Posebno je zanimljivo to da je integriranje Pac Mana u web tražilicu kao Google Doodle prema podacima tvrtke RescueTime ekonomiju koštalo 120 milijuna dolara i gotovo pet milijuna radnih sati.

Koliko će onda samo vremena i ekonomije koštati Google Doodle koji ih sadrži 19 komada!?

To je posebno zgodno upitati zbog toga što će veliki broj ljudi poželjeti vidjeti svih 19 integriranih Doodlesa, no za to će biti potrebno vrtjeti kolo sreće mnogo, mnogo puta. Kako bi izbjegli nepotrebne vrtnje, brojnim Doodlesima je moguće pristupiti izravno, a evo i poveznica za neke od njih:

 1. Igra Snake
 2. Pac Man
 3. Rođendanska piñata
 4. DJ-ing
 5. Theramin
 6. Arpeggios
 7. Beethovenova 5. simfonija
 8. Scoville skala
 9. Halloween magija
 10. Cricket cricket
 11. Kviz za Dan Zemlje
 12. Tic-tac-toe

19 kurioziteta vezanih uz Google

Kako stvari ne bi ostale tek na Google Doodle crtkarijama iz prošlosti, stranica ReCode prikupila je i 19 činjenica vezanih uz Google uopće:

 1. Google slavi 19 godina, a iako je tvrtka registrirana 4. rujna 1998. godine, rođendan se slavi 27. rujna još od 2006. godine.
 2. Prvi Google Doodle osmislili su, naravno, Larry Page i Sergey Brin – i to za vrijeme posjete Burning Man festivalu 1998. godine
 3. U Googleu je zaposleno preko 72 tisuće ljudi
 4. Google nema konkurenciju kad je riječ o digitalnim i mobilnim prihodima od oglašavanja. Gotovo 50 milijardi dolara, što je 67 posto Googleovih neto prihoda od oglašavanja će stići upravo iz mobilnog svijeta. Prošle godine je prema procjenama cifra iznosila ‘tek’ 38 milijardi.
 5. Google je vlasnik i domena koje su mu slične, a znaju se pogriješiti pri tipkanju. Primjeri uključuju Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com i dr.
 6. Google je u srpnju ove godine zabilježio udio u svijetu tražilica od 86,8 posto. Ipak, u listopadu 2016. udio je bio 90,3 posto.
 7. Google još uvijek pretežno čine bijelci, Azijati i muškarci.
 8. Google je ime dobio po broju ‘googol’ (1.0 × 10 na 100)
 9. Ranije ove godine Google je najavio kako radi na softverskom projektu kojim će se pisati automatske vijesti
 10. Godine 1998. Google je izgledao ovako
 11. Na ovogodišnjoj konferenciji za developere, Google je otkrio kako je na internetu više od dvije milijarde stranica koje koriste njihov AMP format kroz 900 tisuća domena
 12. Prema podacima iz Googlea, unutar tražilice se sada nalazi na stotine milijardi internetskih stranica. Ukupna veličina indeksa je preko 100.000.000 gigabajta.
 13. Googleova filozofija se sastoji od ‘deset stvari za koje znamo da su istinite’. Broj jedan je ‘fokusirajte se na korisnika i sve ostalo će uslijediti’.
 14. Google je od 2000. počeo slaviti prvotravanjske šale. Prva je bila MentalPlex, koja je pozvala korisnike da im Google pročita misli.
 15. Google je nedavno zaposlio novu osobu zaduženu za ‘raznolikost u tvrtki’, nakon što je u medije procurio kontroverzni dopis
 16. Google je svoj život počeo u garaži Susan Wojcicki, koja je danas šefica YouTubea
 17. Google je vlasnik ukupno pet od vodećih deset aplikacija u SAD-u. One su redom YouTube, Google Play, Google Maps, Gmail i Google Search
 18. Google je kupio YouTube 2006. godine, za tada vrtoglavih 1,65 milijardi dolara
 19. Googleovi čelnici odjela za umjetnu inteligenciju ne misle kako se morate brinuti oko nadolazeće robotske apokalipse

  (www.jabuka.tv)

Komentiraj: