U BiH 18 ljudi preminulo od gripe u samo mjesec dana

Broj umrlih od gripe svaki dan je sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa samo u prvom mjesecu ove godine život izgubilo čak 18 osoba, od čega 16 u Republici Srpskoj i dvoje u Federaciji BiH.

U Republici Hrvatskoj zbog komplikacija od tog virusa dosad je život izgubilo čak 35 osoba. Riječ je o najvećem broju umrlih otkako se prati gripa u Hrvatskoj. Točnije, i lanjska sezona odnijela je 35 života, ali to su bili podaci na kraju sezone, piše Večernji list BiH.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, posljednja žrtva ovoga virusa je muškarac (40) iz Živinica. Preminuo je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli uslijed komplikacija koje su nastale s teškom respiratornom infekcijom (SARI).

Ovaj pacijent imao je tešku respiratornu infekciju (SARI), ali kod njega nije bila mikrobiološki dokazana gripa. Prema uputama, bio je pod sentinel nadzorom, imao je tešku upalu pluća i sve ostale probleme. Nalazio se u Zavodu za anesteziju gdje je bio priključen na aparat za umjetno disanje, a tu je i preminuo, potvrdio je načelnik Klinike za zarazne bolesti Sead Ahmetagić.

On je rekao da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli tijekom ovoga mjeseca hospitalizirano 38 pacijenata sa sumnjom na gripu.

Trenutačno je u UKC-u Tuzla smješteno 27 bolesnika, 18 je u Klinici za zarazne bolesti, jedan u Klinici za plućne bolesti, dva su u Klinici za dječje bolesti i šest je u Zavodu za anesteziju i oni su priključeni na mehaničku ventilaciju (aparati za umjetno disanje, op. a.). Svih šest pacijenata je s teškim oblikom respiratorne infekcije (SARI). Također, kod njih pet potvrđena je gripa tipa A, a kod jednog nije, precizirao je Ahmetagić.

Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljeno je da je u četvrtom tjednu devet osoba preminulo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Univerzitetski klinički centar RS-a prijavio je šest, opće bolnice Zvornik, Doboj i Trebinje po jednoga preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(H1)pdm09, odnosno imali tešku akutnu respiratornu infekciju. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi, navodi se u priopćenju.

Dodaju da je aktivnost virusa gripe u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrirana je cirkulacija virusa gripe A i B. Podaci iz 104 zemlje, koje su službeno prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na gripu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3 posto).

Sojevi virusa gripe, koji su zasad dominantni i koji trenutačno cirkuliraju u sjevernoj hemisferi, po dosadašnjoj genetskoj karakterizaciji upravo odgovaraju sojevima sadržanim u cjepivu. To je veoma značajan podatak u pogledu prevencije ove bolesti i koristi koje imaju svi koji su se cijepili ove godine.

Kao mjere prevencije iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija. Također se savjetuje smanjenje posjeta bolnicama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.