Miro Kraljević: Naše zdravo gospodarstvo će nam donijeti još veći broj radnih mjesta

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević govorio je dosadašnjim projektima važnima za razvoj grada, novima koji će se tek pokrenuti, kao i ukupnog gospodarskoj situaciji u Širokom Brijegu.

U tom kontekstu istaknuo je u razgovoru za Dnevni list kako bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Širokom Brijegu u posljednjih pet godina kontinuirano raste i veći je u odnosu na prosječnu vrijednost u Federaciji BiH, a prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvitka Široki Brijeg spada u skupinu razvijenih jedinca lokalne samouprave.

To ga svrstava među 10 najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kraljević kao izuzetno značajne navodi projekte koji se odnose na razvoj lokalne komunalne infrastrukture; radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora “C” su završeni, a nastavit će se s izgradnjom kanalizacijskog sustava na cijelom urbanom području. Ono što je veoma bitno su je i nastavak radova na izgradnji lokalnih vodovoda, a Kraljević najavljuje i ulaganja u gospodarske zone.

Istodobno, on upozorava kako društveno-politička situacija u zemlji utječe na jedinice lokalne samouprave pa i na Široki Brijeg, politička nestabilnost stvara odbojnost prema investicijama te je, ističe, potrebno raditi na poboljšanju svih društvenih i političkih čimbenika, stvarati uvjete za još veći gospodarski rast, a samim time spriječiti odlaske i poboljšati standard naših građana.

Kako bi ocijenili proteklu godinu kada je riječ o ukupnoj društveno-gospodarskoj situaciji na području Širokog Brijega?

Bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Širokom Brijegu u posljednjih pet godina kontinuirano raste i veći je u odnosu na prosječnu vrijednost u Federaciji BiH. Prema procjenama Federalnog zavoda za programiranje razvitka Široki Brijeg spada u skupinu razvijenih jedinca lokalne samouprave. To ga svrstava među 10 najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Broj zaposlenih u Širokom Brijegu u zadnjih desetak godina bilježi stalan porast tako da je taj broj u 2017. godini prosječno iznosio 7327 zaposlenih. Službenih statističkih podataka za 2018. godinu još nemamo, a neslužbeno možemo potvrditi da je taj broj u blagom porastu. To je 40% od svih zaposlenih u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Istovremeno je i broj nezaposlenih rastao sve do 2016. godine, a od 2017. godine nakon duljeg razdoblja bilježi se pad broja nezaposlenih.

Koje bi projekte, a naročito u kontekstu onih infrastrukturnih, posebno izdvojili kao značajne te u kojim je područjima postignut najveći napredak?

Smatramo da je izgradnja lokalne komunalne infrastrukture vrlo važna za naše građane ali i za gospodarstvenike. Radovi na izgradnji kanalizacijskog kolektora “C” su završeni, a nastavit ćemo izgradnju kanalizacijskog sustava na cijelom urbanom području. Za izgradnju pročistača otpadnih voda u Širokom Brijegu potpisan je ugovor s izvođačem. Slijede daljnje aktivnosti i početak radova u 2019. godini. Nastavljeni su radovi na izgradnji lokalnih vodovoda čija se ukupna vrijednost mjeri u milijunima konvertibilnih maraka.

Vodovodi čiji su projekti pripremljeni ili su u fazi pripreme gradit će se po osiguranju financijskih sredstava za pojedini vodovod. Na 20. sjednici Gradskog vijeća usvojena je Odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 3.000.000,00 KM. Kreditna sredstva će se osigurati kod Razvojne banke FBiH, a bit će namijenjena za financiranje kapitalnih projekata Grada Širokog Brijega, odnosno i izgradnje vodovoda.

Brojni su projekti po mjesnim zajednicama i naseljima od održavanja do sanacije, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih cesta, školskih i drugih javnih objekata. Također planiramo ulaganja u gospodarske zone kako bi završili izgradnju internih prometnica i komunalnu infrastrukturu.

Sredstva su većim dijelom osigurana, a početak radova očekujemo što prije. U lipnju 2018. potpisan je Ugovor za infrastrukturne radove na lokalitetima park Sajmište i kanjon Borak. Radovi idu svojim tijekom, a završetak projekta planiran je za kraj 2019. godine.

Iako je Široki Brijeg svrstan među najrazvijenije sredine lokalne samouprave i dalje postoje izazovi s kojima se treba suočiti, a koji su i posljedica ukupnog sustava u zemlji i raspodjele sredstava. Na koji način unaprijediti rad na projektima koji će rezultirati poboljšanjem života građana Širokog Brijega?

Kako ste i vi sami rekli, Široki Brijeg se uvrštava među najrazvijenije jedinice lokalne samouprave. Iako statistički podaci govore kako stalno gospodarski rastemo, ipak postoje problemi na koje ni mi nismo imuni. Društveno-politička situacija u zemlji utječe na jedinice lokalne samouprave pa i na nas.

Politička nestabilnost stvara odbojnost prema investicijama, dok određeni broj građana traži bolje uvjete života u zemljama Europske unije. Potrebno je raditi na poboljšanju svih društvenih i političkih čimbenika, stvarati uvjete za još veći gospodarski rast, a samim time spriječiti odlaske i poboljšati standard naših građana.

Proračun Grada Širokog Brijega za 2019. godinu iznosi nešto malo manje od 12 milijuna KM. Popisom stanovništva došlo je do određenih manjih promjena i povećanja prihoda, ali njegovom primjenom nije ništa značajno promijenjeno. Očekujemo značajnije promjene, a time mislimo na decentralizaciju sustava i sredstava.

To je nešto prema čemu moramo težiti. Uz ovakve trenutne obveze koje pripadaju lokalnim samoupravama povrat sredstava koji dobivamo nije proporcionalan i ne može zadovoljiti sve potrebe. Također, pored svih parametara koji se uzimaju za obračun potrebno je uzeti u obzir koliko jedna lokalna zajednica sudjeluje u ukupnom gospodarskom razvoju.

Na koje bi potencijale kojima područje Širokog Brijega raspolaže posebno skrenuli pozornost te postoji li prostor za dodatno djelovanje kako bi isti iskoristili?

Široki Brijeg je prepoznatljiv kao poduzetna sredina sa snažnim poduzetničkim duhom. Također, proizvodno i izvozno orijentirano poduzetništvo je najjače u ŽZH. Na tim temeljima Široki Brijeg će usmjeriti svoje aktivnosti na stvaranje uvjeta za dodatni razvoj proizvodnog i izvozno orijentiranog poduzetništva. Ovdje posebno treba imati na umu postojeća poduzeća, kao i stimuliranje ulaganja u Široki Brijeg, kako domaćih tako i stranih ulagača. Domaći gospodarstvenici trenutno rade na širenju svojih kapaciteta.

Dobro je što imamo tako zdravo gospodarstvo koje će nam uskoro donijeti još veći broj radnih mjesta i poboljšati kvalitetu života.

Pored ovog Široki Brijeg će se usmjeriti i na mobiliziranje postojećih potencijala za ruralni razvoj i poljoprivredu, s posebnim naglaskom na razvoj specifične turističke ponude i integraciju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvitka u turizam, te diversifikaciju djelatnosti na selu.

Možete li ocijeniti suradnju s drugim lokalnim sredinama u Hercegovini te koliko zajedničko djelovanje može pridonijeti poboljšanju ukupne gospodarske situacije?

Što se tiče suradnje s ostalim lokalnim zajednicama, a pogotovo našim susjedima ona je skoro na dnevnoj bazi.

Naravno našu suradnju uvijek želimo širiti. Vezano za projekte, imali smo i imat ćemo suradnju, pogotovo prema fondovima EU i drugim fondacijama gdje već surađujemo na nekoliko projekata.

U kojoj mjeri lokalne razine vlasti mogu imati koristi od približavanja Europskoj uniji?

Projekt “Adriatic canyoning” kojim su partneri iz 3 zemlje aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro financiran je iz predpristupnih fondova Europske unije. Mislim da imamo veliku priliku, posebno kroz projekte prekogranične suradnje, iskoristit bespovratna sredstva koja su nam na raspolaganju.

Također, Grad Široki Brijeg je već u nekoliko navrata iskoristio sredstva, bilo da su ona bespovratna ili kreditna s jako niskim kamatama. Na taj način smo jednim dijelom financirali projekt izgradnje kanalizacije na urbanom području. Cilj nam je pripremiti projekte i dokumentaciju kako bi aplicirali na sve fondove koji su nam na raspolaganju.

Također, potrebno je istaknuti i Ured Vlade ŽZH za europske integracije koji je oformljen kako bi i s jedne strane pomogao jedinicama lokalne samouoprave. Želimo iskoristiti njihove mogućnosti i kroz suradnju približiti se na svaki mogući način Europskoj uniji.

(www.jabuka.tv)


93 komentara

  • A bgti pa sam se sebi čudim da čitam ove ludosti… možda sam i ja pomalo lud… jedna skupina kominga svako jutro u galeriji do podne pa idu na marendu, druga u B&M-u, treća u Floresu… Šta to vi radite za grad? šta?
   Ovaj grad ima predobrih ljudi i to je jedino sto me drži još ovdje,ali mi se svaki dan ide sto dalje…

  • Dobro si reka kenja a to ako ima radni mjesta on i zupan ce primit svoje pa cak i jos frajozine prima po javnim drzavnim firmama dubradi lopovi sram vas bilo dabogdan vam se na dici vracalo Eto miri i zupanu da primaju jos priko veze ili za pare triba im jos stanova u zagrebu lopovi

 • Najvise volim kad cujem kako se smanjio broj nezaposlenih..pa naravno kad sve sto moze hodat a nije u hdz..u ode za njemacku…a nacelnik se pravi lud…

 • Bože ima li te?
  Pa kome palamudiš više ko da je sve ludo oko tebe.Načelniče, Rošuša sa 10 kuća i 10 stanovnika ima 30 stubova i gradsku rasvjetu ( pripada Grudama,rubni zaseok Medovića u sred brda prema G.Mamićima).Ima li naš grad rasvjetu,pitku vodu ,ravne ceste,poravnate šahtove,itd itd.
  Daj bolan ne pristaji nam na jade.Asfalt od MEXa prema oklajima je već propao ko da mu je 50 a ne 2 godine.Šahtovi prema Lisama su svjetska atrakcija,rasvjeta prema Sjemenarni nije u funkciji..Alo ,jesi li ti pri svojoj?

 • Miro bolan o cemu to ti. Koje zdravo gospodarstvo jada si … Viko, Feal, Namex itd. Pa vidi kolike su tu place radnicima, zenama… Omladina ode a ti nama o zdravom gospodarstvu…. Tugo moja…Zivimo u dristvu gdje jedni imaju milijune, luksuz, raskos tko u filmovima a drigi jedva prezivljavaju…

  • Šta bi treba gradonačelnik hodat po firmama i govorit im šta da rade?
   Neka se organiziraju ljudi,prosvjedi. Ta i u Lijana su bili tek kad je gotovo sve bilo

   • Ne bi trebao gradonacelnik hodati po firmama i govoriti im sta i kako da rade, nego bi trebao provoditi dosljedan zakon i pustiti da inspekcije rade svoj posao, pa bi vidio onda koliko bi tih gospodarstvenika opstalo u svom robovlasnickom modelu. Ali Miro zna da tako funkcioniraju, pa ih svejedno ugosti na ”veceri gospodarstvenika”, a gvardijan to sve uredno blagoslovi. Tako da, u pravu si, sve je dobro, sta ima gradonacelnik raditi za svoje gradjane sto se toga tice…

 • Miro ko ti je diler sta uzimas?miro ajde krvi ti reci nam da i mi pocmemo te medikamente uzimati pa da se i mi tako osjecemo kao i ti.Siguran sam 100% da to nisu nuspojave od prsuta i janjetine.

 • U posljednje dvije godine smanjen broj nezaposlenih odkad mozemo ici sa hrvatskom putovnicom raditi bez ogranicenja u njemacku a ti se falis ovane mokarski

 • Pajdo nije idu i oni sto su u tom hdz samo mi nije jasno sta vise taj hdz forsirate ,ko imalo ima u glavi otice u njemacku tamo za 5/6godina rada ima vecu penziju nego ovde u tim obecanim radnim mijestima .

 • Zdrava uma ostat u sirokom nije moguce.Samo je jedno istinito da nas dijeca ostavljaju jer moraju ic da nisu dzabe skole zavrsili.I on prica pricu.

 • Rano je za predizbornu kampanju i ovome gore viljuskaru a bome i vama sto pisete. Ajde radite nesto ako nista pocnite kupiti smece ispred svojih vrata/dvorista/ igralista crkvi itd.ne morate ga placati. A ovo se gore u tekstu reklame smisno a ovo dole ispod kao i ovo moje zalosno

 • E mozes li miro ovom neukom puku objasniti gdje idu ovi novci od prodaje zemljista po ovim selima, konkretno u knespolju se sve rasproda tvornicama, a niko nije spomeno da je ijedna marka otisla za selo. Nemamo nista, ni vodovoda ni trotoara ni rasvjete, ulice lokalne katastrofa. Pa aj nam samo reci disu pare?

  • Miro je ok covjek i uvijek je na svom radnom mjestu.Sjecam se nacelnika prijasnjih lakse bi papu nasao nego njih.Miro je covjek iz naroda , a mi nismo velegrad i sirimo se polako, brze nije moguce da je ne znam ko na njegovu mjestu.Jedino bi mogao reci ovima da malo podignu place da bude radit lakse.

  • I totalni anonimus bi ovaj cirkus od grada vodio bolje od Mire. O cemu ti pricas, sta je napravio, sta je uradio, cime se ima podiciti?

  • MIRO KADA TAKO ZARAĐUJU PRIVATNICI ZAŠZO SI NA PRORAČUNU OTVORIŠ FIRMU I ZARAĐUJEŠ KOLIKO HOĆEŠ E KOLIKO BIH PLAĆAO COMINGA I TAKSE NA FIRMU LAKO JE DRUGIMA DONOSITI ODLUKE PROBAJ PA NAM ONDA ISPRIČAJ KAKO JE BAJNO

 • Miro samo naprijed i polako realiziraj planirane projekte. Nikad se nije zivjelo bolje u Sirokom kao u tvom mandatu. Pogledaj niz Trn pa do Pologa, sve vila do vile, nigdje obicne kuce, a o voznom parku ispred vila da ne govorim. Bog te pozivio i dao ti zdravlja, tebi i tvojoj obitelji.

  • Jebo te on lopov ko i tiOpet u skolu priko veze frajoze zovke a ove zene ko jebe sto rade godinama dubradi pokvarena na dici vam se vracalo

  • I vas boraca mi pun kufer !Jos nisu ni partizani pomrli svi se busaju bili branitelji.Pa sta ako si branio , branio si svoju guzicu moju nisi.Jos sad pred ocima mi susjedni strikovi puni maskirne odjece, valjda svi oce cisti ratovat.Ajde jadan da vas je skupit nebi vas bilo stotinu koji ste isli na ratiste ( poginule i ranjene izuzimam i postujem).Najvise vas je nosalo pozivnice i oko karitasa se vrtilo

 • Gospodine, Gradonačelniče o čemu vi pričate, koje gospodarstvo, koji najrazvijeniji grad, kada u 21 stoljeću učenici gimnazije i srednje strukovne škole nemaju tjelesni odgoj zbog nedostatka grijanja u sportskoj dvorani, zaprljanosti iste i porazbijanih stakala. kako Vas kao gradonačelnika nije sramota uopće pojaviti se u javnosti.

  • Valjda to treba biti stid ministarstva prosvjete ljudi moji…nije valjda Miro kriv i sto je hladno dugo.Ravnatelji skola i predavaci tjelesnog se trebaju tuziti ministarstvu prosvjete na uvjete rada.

 • Što se tiče rada kod privatnika,prosvjedujte i pričajte o uvjetima pa neka se zna…
  Ni na ovom ni na kojem drugom portalu nigdje o lošim plaćama i uvjetima u firmama koje mlate milijune
  Šta bi vi, mijenjali situaciju pljuckanjem po portalima.. Baš ste junačine,nema vas takvih…

 • Mogao bi MIRO u Njemackoj da vlada oni takve”OBOZAVAJU”. Zato nasi ne trce tamo,jer im je uz MIRU puno “BOLJE”. Srami se i vjerujes li u Boga i da ces i ti jednog dana gore na SUD. Znas sta je najgore nista ama bas nista neces moci ponijeti sa sobom GNJIDO jedna neka te bude sram,al to je za tebe nepoznato.

  • Ma ja,eto Njemačkoj je bolje jer imaju Merkel,Kohla ili kojeg god da su imali…
   Nema tog političara koji bi od tebe čovjeka napravio
   Šta vas pola tu što komentirate imate od škole?
   I kakvi ste ljudi uopće da svaku vijest morate počastiti svojim pljuvanjem.

   Po broju komentara što su “uNjemačkoj” iselio se čitav Zagreb a ne dio Širokog

   Činjenice: ovaj dio mladih što završe za doktore,inženjere ili su baš među najboljim studentima nađu posao. 70% upisuju filozofski,pravo, ekonomiju.

   Ovi bez faksa moraju raditi fizičke poslove većinom,koji su na žalost loše plaćeni. Za to neka prosvjeduju privatnicima.
   Eno uradite ko onaj novinar za privatne fakultete, napravite vijest.
   Prikažite plaće radnika a prihode firme

   Njje krivo 10 osoba za sve što ne valja u ovom sistemu

 • Pomalo. Dvoranu cemo napraviti kad ukinemo laznim braniteljima davanja. Bice to dvorana sa 5 zvjezdica i ostace para da Siroki pretvorimo u New York.

 • Hrvatska doborčiniteljska zajednica ili u narodu ‘ADZ je pun dobrih, dobrostojećih dobričina i dobročinitelja. Idemo redom: druga Gago, najveći dobročinitelj i budući svetac koji je već promoviran na oltar mučenika i dobročinitelja enciklikom fra Ševe i ostalih iz ševića družine. Odmah po umirovljenju, koje se astronomski i astrološki poklapa sa njegovom smrću, pristupa se beatifikaciji mučenika i podiže ga se na oltar blaženog dobročinitelja. Od toga čina pa do proglašenja svetog dobročinitelja je mali korak za partiju, ali veliki skok za sve kradezenjce u njihovoj svetoj pljačkaškoj dobroti. Krađa, pljačka, protekzionizam i svekoliko korupcionaštva je zahvaljujući upravo partiji izmigoljilo iz mraka na svjetlost dana u svoj svojoj partijskoj punini, dobroti i dobročiniteljstvu. Više se ne moras skrivati svoj lopovluk, sada je to priznata, poznata i poštena partijska zanimacija koje se ne moraš sramiti niti ju skrivati. Čak šta više, što si veći lopov, varalica, lažov, preljubnik ili korisnik bijeloga, tj. član partije, to si već i cijenjeniji političar, gospodarstvenik, gospodstrastvenik, jebač ili kako li se ratni profiter kaže po naški. Ne znaju to više niti naši ujaci pratri. I oni se uklopili u današnje vrime.

 • Posto je Siroki posta „ grad“, zasto sada sela( mz) ne proglase se opcinam, pa neka svak sebi vuce!! Uprava, policija, firme, porez, zdravstveno uplacivat i t d!!

 • Kad dode u pojedina sela i napijes se vide iz vodovoda i ne razvalis auto do tog sela i u mraku prodes bez problema e onda mi pricaj o gradu i napretku a ovako psssssss (Knespolje,Kocerin,Privalj,Ljubotici itd) I kad nesto radite nebudete govorili da ste nam dali jer cu iduci put dati ja vama…a nece se raditi o pdv i aksizsma koje svaki dan placam

 • Miro kao čovjek i gradonačelnik nije los radi se ponešto mada bi moglo puno bolje gospodarstvo je tu gdje je i NeznAm da gradonačelnik može utjecati na plaće u privatnoj firmi ali može pokrenuti općinske inspekcije spominju se neke firme u komentarima slažem se plaće bi trebale biti veće vise bi novca bilo u opticaju i samim tim povlačimo i druge u sustavu da opstanu jer žalosno je evo primjer viko radi se o čistoj diskriminaciji radnika domaći rade za 500 do 600 km a doveli su ljude iz Bosne kojima plaćaju stanarinu i daju placu od 1200 pa do 1500 km i niko ništa ne poduzima vade se kao naši neće da rade osigurajte ljudima iste uvjete pa onda pričajte a ne u dreznicu ide miskic bus a radnik iz ljutog doca kocerina ili rasna plaća prevoz i upola je manje plačen to je samo jedan primjer a ima toga još zapošljavanje radnika sa strane neplaćanje obaveza Itd

 • Ti iznad s komentarom šta znači to kao čovjek i gradonačelnik nije loš?
  Pa jadan brate zar ti misliš da on sve ne kontrolira i ne dopušta sve ove gadosti koje se događaju.Misliš li da nije “dobar” s Brinom koja sve radi po Širokom.Nije problem šro eadi nego kako radi,kako i na koji način dobija poslove.Zar misliš ds nije još bolji s Miškićem u javnom privatnom partnerstvu?I sa mnogim drugim.Za utvrat za šutnju svojih prvih šefova im dopušta da eade što ih je volja.Pogledaj mu javna poduzeća,pogledaj mu urbanizam,katastar..pogledaj ko je uzeo sebi lokacije po geadu.Pogledaj mu inspektore koji su godinama lokali ko svinje i jajarili na sitno.Halo o čemu ti pričaš i jesi li na nečemu ili baš nemaš pijma ni o čemu.Teško da može jadnije i goree.Za to stanje su krivi oni koji bi trebali voditi grad a nije tvoj ni moj pradid ni dite od pet godina Najlakše je bavuljat i dan za dan nabit trbuh klopom i vinom, ali ovo što radi on i njegovi suradnici je neodgovorno i jadno.Točka.

  • Halo… Po čem zaključuješ da je “dobar” s njima? Eto Brina radi,koga bi drugog,ko imamo poduzeća? Vidi od prije 15 godina i sad,nisu ogromne promjene ali se vidi da je ljepše.. samo takvi ko ti ne žele da se kaže da je bolje jer TEBI nije bolje
   E pa ko tebe i takve j..e

   Kad vas je OOOOOGRROOOMNAAA VEĆINA VAS NORMALNIH kako se ne možete skupiti u jednu normalnu stranku onda?
   Bili vam izbori,svega jednog protukandidata imao,pa o čem fantazirate?!

 • Ovi HDZ-ovci su postali imuni na sve! Kao da žive u paralelnome svijetu.Možeš ih pljuvat, govorit im istinu u lice, na portalu, ali ništa, nema koristi. lupe glupost, šute i tako 30 godina.

 • Ko tebi j.be sestru i onu koja te okotila takvog glupog.Ćorava ulizico.Samo je tebi ljepše a svim ovim ljudima nije.Iš bravu jedan.

 • Miro kralju, najbolji si gradonacelnik. A ovi nezadovolji sa svojim zivotom nek se trgnu malo i neka ne traze u tebi krivca za sve.

 • Politika kablara smjenila menadzera Tomića a direktor ni manje ni vise Eugen Šušak zamjenik ravnatelja Kbc Mostar koja je odavno propala sto ocekuje i kablaru.

 • Naslov donekle istinit, samo kad bi grad malo počeo raditi posao za koji je zadužen i služio kao servis narodu i firmama. Imam prijedlog za gradonačelnika i skupštinu ako imaju želju da pomognu svojim građanima a sve u cilju povećanja plaća.
  Za sve firme gdje su plaće ispod svakog dostojanstva predlažem da skupština grada izglasa povećanje komunalne naknade za takve firme u visini 500 KM po uposlenom dok ne povise plaće

 • Ljudi koji prečesto ponavljaju iste stvari, vremenom počinju u njih vjerovati…Tako da ja mislim da čovik ovo stvarno vjeruje…štaš..

 • Zasto bi neko Soptine kuce sredio?? Triba im dati kaznu i to lipu, sto su dozvolili da propada krov i ostalo! Srusit, otrat prid vrata oni koji su sinovi i problem rjesen.!

 • Miki
  1. veljače 2019. u 17:50 gdje si ti i na čemu si elektro županija općina po meni si uhljeb a uhljeb je pogrdno ime kao i komunjara

 • zdravo gospodarstvo kaže da ali je mislio na autobuske linije koje idu svaku večer na zapad pogledaj koliko omladine ode a vaša djeca su smještena znaš gdje ima dobra primanja ali doće vreme neće imati od koga da odbijaju i tko će puniti proračun vama je dobro samo privremeno i vama jest zdravo gospodarstvo kada gledate samo sebi i svojoj djeci kao da ničija više ne trebaju jesti kako vas nazvati gospodarstveniče što ste napravili

 • Što bi rekli oni netjak i strikan:
  ” JADNI TI SMO U NAŠOJ ŽALOSTI ”
  To vrijedi za sve vas koji ste ostali i morate slušati ove nebuloze.
  Ja nisam to mogao više slušati pa sam otišao vani u normalni svit di mogu od svog rada pristojno život i zaradit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.