U Banjoj Luci uništeno preko 2 tisuće komada maloga oružja i lakoga naoružanja

Vlasti u Bosni i Hercegovini organizirale su uništavanje 2.315 komada maloga oružja i lakoga naoružanja (SALW) i 3.344 dijelova i komponenti ovoga oružja u topionici Jelšingrad u Banjoj Luci.
Preciznije, ova aktivnost koja je financirana od Europske unije i podržana od UNDP SEESAC-a i Razvojnoga programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), omogućila je uništenje 996 komada dugih i 1.319 komada kratkih cijevi.

Uništeno vatreno oružje i komponente ovoga oružja konfiscirale su policijske agencije u Bosni i Hercegovini u sklopu njihovih aktivnosti provedbe zakona. Uništavanje su organizirale četiri policijske agencije u Bosni i Hercegovini i u suradnji sa Koordinacijskim odborom za kontrolu maloga oružja i lakoga naoružanja u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina uništila je 1.008 komada SALW-a 9. srpnja prošle godine, u sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana uništavanja oružja.

Financiran od Europske unije, SEESAC će implementirati niz aktivnosti u regiji, doprinoseći sprječavanju proliferacije i kontroli SALW-a u periodu 2017. – 2019. godine, kroz odluku Vijeća Evrope (CFSP) 2016/2356.

Jedan od načina smanjenja rizika od proliferacije SALW-a je smanjenje značajnih zaliha naoružanja i municije u jugoistočnoj Europi. Imajući ovo u vidu, podrška vlastima u jugoistočnoj Europi da unište svoje viškove naoružanja, konfiscirani SALW i pripadajuću municiju je ključna komponenta SEESAC-ova projekta, piše Klix.ba.

Od 2002. godine, SEESAC je pomogao uništavanje 300.000 komada maloga oružja na području jugoistočne Europe.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.