U akciji ‘Art’ SIPA oduzela krivotvorene policijske i vojne značke – Jabuka.tv

U akciji ‘Art’ SIPA oduzela krivotvorene policijske i vojne značke

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak rano ujutro su, u okviru združene akcije kodnog naziva ”Art”, slobode lišili tri osobe i izvršili pretrese objekata na šest lokacija na području Orašja i Šamca. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Akcija ”Art” provodi se koordinirano s MUP-om Republike Hrvatske, na čijem području se također vrše pretresi objekata i lišenja slobode više osumnjičenih osoba. Akcija je rezultat višemjesečne istrage koja je provedena u BiH i Hrvatskoj, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

U okviru ove akcije na području BiH slobode su lišene osobe inicijala J.P., M.M. i Ž.J. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 249. KZ BiH ”Udruživanje radi činjenja kaznenih djela” u vezi s kaznenim djelom iz članka 373. KZ F BiH ”Krivotvorenje isprave”.

Ove osobe sumnjiče se da su u razdbolju od 2013. do 2015. godine, na području BiH i Republike Hrvatske, izrađivale i prodavale razne krivotvorene isprave, i to: putovnice, osobne iskaznice, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojno-sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih država regije. Također su izrađivale i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predane Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska suradnja s pripadnicima MUP-a RH u okviru koje je vršena svakodnevna razmjena informacija, pri čemu je postupano po sporazumu o policijskoj suradnji između BiH i Hrvatske, što je rezultiralo znatnim doprinosom u regionalnoj borbi protiv kriminala, priopćeno je iz SIPA-e.

(www.jabuka.tv | Foto: SIPA)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.