U akcijama List i Box oduzeta 81.872 kilograma duhana

U akcijama List i Box pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH zaplijenjeno je 81.872 kilograma duhana, koji je trebao biti prodan na ”crnom tržištu” BiH.

Otkriveno je 970 kilograma rezanog duhana, koji je pronađen u pretresima na više lokacija u BiH, rekao je u petak na press konferenciji u Banja Luci načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratko Kovačević.

Pojasnio je i da je kod jednog poreznog obveznika utvrđen i manjak duhana od 26,7 kilograma, što znači da je taj duhan već prometovan ”na crno” i na taj duhan će naknadno biti obračunate trošarine, akcije i PDV.

Privremeno je oduzeto i sedam mašina za obradu duhana.

Aktivnosti na terenu u tom slučaju provodile su se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje.

”Do sada su za 15 osoba određene mjere pritvora ili zabrane. One se sumnjiče da su kao odgovorne osobe u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavale velikom broju kupaca – preprodavača duhana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duhanu BiH i Zakona o trošarinama BiH, dalje nezakonito prometuju duhan u listu i rezani duhan u Bosni i Hercegovini. Na takav organiziran način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duhana ‘na crno’ čime se izbjegavalo plaćanje trošarine koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duhana, kao i pripadajući PDV”, kazao je Kovačević.

Sumnja se da je od veljače do kolovoza ove godine ta organizirana skupina nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duhana, čime je po osnovu trošarina i PDV-a proračun oštećen za oko 10 milijuna KM.

Tijekom prošle godine službenici UNO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva List i List 1 kada je oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji se nezakonito prodavao u BiH.

(Fena)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.