U Agrokoru nestale tri milijarde kuna, ne zna se kamo

Od 2010. do kraja 2015. godine bivša uprava Agrokora sakrila je, kako doznaje Večernji list, tri milijarde kuna troškova. Taj podatak otkrila je revizija Agrokora, no zašto taj iznos nije proknjižen šest godina i za što je novac utrošen, tek trebaju utvrditi financijski forenzičari na temelju čijih bi se nalaza mogle poduzeti pravne radnje protiv Ivice Todorića.

No, ako postoji sumnja u skrivanje troškova, morao bi djelovati i izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Iznos od tri milijarde odnosi se samo na Agrokor, no kolika će biti ukupna konsolidirana rupa, tek se mora utvrditi. Spominjao se iznos od 15 milijardi kuna, no još uvijek službeno nije potvrđen jer ni konsolidirano izvješće još nije gotovo. Zato se do kraja tjedna može očekivati samo izvješće vezano za koncern.

Precijenjen brend Kozma

U ugovorima s kreditorima Todorić je morao zadovoljiti uvjet odnosa duga i EBITDA-e, koji, barem za pozitivnu ocjenu rejting-agencija, ne bi smio prelaziti 5,5. No, još početkom godine rejting agencija Moody’s prognozirala je da bi taj omjer mogao dosegnuti 6,9. Tada je i smanjen rejting Agrokoru. Očito je već tada ta agencija bila u pravu jer iz dosad predočenoga izgleda da se umjetno napuhavala dobit, kroz neproknjižene troškove, odnosno krivo evidentirane jer u konačnici svaka bilanca mora štimati.

Vjerojatno su bili knjiženi kao potraživanje za dani avans. Kako god, puno je to novca, a Todorićevi revizori svakako su morali provjeriti potraživanja i obveze. Od tri milijarde kuna, 2,2 milijarde kuna odnosi se na navodne troškove ugovora kroz IPO. I tu će stavku utvrditi forenzika. Navodno ju je Todorić proknjižio tek nekoliko dana prije ulaska izvanredne uprave. Kroz iskazanu dobit Agrokor je posljednjih godina isplaćivao i dividendu, za koju isto postoji sumnja da je isplaćena u znatno većem iznosu od prikazanog.

Skrivanje troškova samo je jedna od stavki koja će pokazati propuste, uz već one o kojima se pričalo, koji se odnose na ispravak vrijednosti. Primjerice, kada je u pitanju goodwill, odnosno vrijednost u odnosu na ime, brend… Tako je, primjerice, u 2015. godini bio precijenjen brend Kozma. Zbog takvih propusta može se očekivati da bi morala odgovarati i Todorićeva revizorska kuća Baker Tilly, protiv koje je ruski Sberbank najavio moguće podnošenje kaznene prijave, piše Večernji list.

I dok revizori završavaju zadnje stavke za iskazivanje točnih podataka, Ivica Todorić, kako je rečeno iz nekoliko izvora, smjestio se u Londonu i pušta informacije na blogu. Od nedjelje novih objava nije bilo, no odlučio je zato dati prvi intervju nakon dolaska izvanredne uprave agenciji Bloomberg.

“Nedovoljno u medijima”

Rekao je kako on nije napravio nikakvu grešku u poslovanju, ali je greška bila ta što nije bio dovoljno u medijima kako bi komentirao ili demantirao određene priče koje su se širile. Uvjeren je da bi akvizicija Mercatora imala dobar ishod da mu je ostavljeno dovoljno vremena. Izvanredna uprava, kaže, proces restrukturiranja provodi “nekompetentno i nezakonito” pa razmišlja o poduzimanju pravnih radnji protiv Vlade, a i tvrdi da su nova revizorska izvješća posljedica “upotrebe revizije u političke svrhe“.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.