Vlasti SŽ o dojavljenim bombama: Izravnoj prijetnji bilo izloženo 18.000 učenika

Nakon jutrošnjih dojava o bombama u svim osnovnim i većini srednjih škola širom Županije Sarajevo, nadležni su iznijeli pojedinosti o ovom slučaju navodeći da je u 110 objekata stigla ta prijetnja kojoj je bilo izloženo blizu 18.000 učenika.

Edin Forto, premijer Županije Sarajevo je kazao da policija radi svoj posao u punom kapacitetu uz suradnju drugih policijskih agencija.

U skladu sa zakonom i mjerama predostrožnosti u ovom trenutku vrši sve potrebne preglede. U ovom trenutku ništa nije pronađeno i očekujemo da će tako biti do kraja pregleda. Bez obzira na to, svaka prijetnja se uzima potpuno ozbiljno i tako će biti i u budućnosti, kazao je Forto.

Pozvao je građane i medije da ne objavljuju nikakve neprovjerene informacije.

Molim vas da se isključivo obratite nadležnim ustanovama – ministarstvima i policiji, Vladi ŽS ako se radi o nekoj od naših ustanova prije nego objavite informaciju. U trenutku kada se događa ovakva situacija bitno je da ostanemo mirni, staloženi i da svako radi svoj posao. Svjesni ste toga da su se u prethodnom razdoblju slične dojave događale i u regiji. Znat će se informacija čim bude policija imala više podataka nakon okončane istrage. Sve je uredu, policija radi svoj posao i bit će svi obaviješteni o novim informacije, naglasio je Forto.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Županije Sarajevo kazala je da posljednje procjene govore da su dojave o bombi stigle na adresu 110 škola, kako svih osnovnih tako i nekoliko srednjih, prenosi N1.

Mi smo od jutros u kontaktu sa ravnateljima i ravnateljicama osnovnih i srednjih škola. Oni su naravno poduzeli sve korake koji su neophodni u ovim situacijama. Nastavnici i učenici su odmah evakuirani iz škola. Naravno, ravnatelji kasnije donose odluke o režimu nastave komunicirajući te korake sa policijskim službenicima koji su na terenu. Negdje KDZ pregledi idu brže, negdje sporije i o tome će ravnatelji u skladu sa zakonskim ovlaštenjima odlučiti način današnjeg organiziranja nastave, rekla je Hota-Muminović.

Očekuje se, kako je rekla, da KDZ pregledi budu završeni danas i da će se već sutra normalizirati odvijanje nastave.

Želim istaknuti još to da je jutros u prvoj smjeni izravnoj prijetnji bilo izloženo blizu 18.000 učenika, poručila je Hota-Muminović.

Podsjetimo, jutros je u više škola stigao prijeteći mail, a nešto kasnije i na adresu Vlade ŽS i Općinskog suda.

Vijeće roditelja Županije Sarajevo oštro je osudilo napade na škole i sigurnosno odvijanje nastave u školskim klupama.

E-mail koji su dobile sarajevske škole: U školi je bomba, ubit ću djecu

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.